Leider Democraten in Senaat: Moskee elders bouwen

17/08/10 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:41

Harry Reid heeft zich uitgesproken tegen de bouw van het Cordoba House nabij Ground Zero in New York. Afgelopen weekend verdedigde president Obama de legitimiteit van het project.

Leider Democraten in Senaat: Moskee elders bouwen

© Reuters

Harry Reid, de leider van de Democratische meerderheidsfractie in de Amerikaanse Senaat, heeft zich uitgesproken tegen de bouw van het islamcentrum Cordoba House nabij Ground Zero in New York. Afgelopen weekend verdedigde zijn partijgenoot en president Barack Obama de legitimiteit van het project.

"Het eerste amendement op de Amerikaanse Grondwet beschermt de vrijheid van godsdienst. Senator Reid respecteert dit maar denkt dat de moskee elders dient te worden opgetrokken," zegt zijn woordvoerder Jim Manley.

Reid, senator voor de staat Nevada, verdedigt in november zijn Senaatszetel bij de Congresverkiezingen maar heeft het daarbij niet onder de markt.

Tegenkanting

Het Cordoba House is gepland op twee blokken van de plek waar de torens van het World Trade Center stonden vóór de door Al-Qaeda opgeëiste terreuraanslagen van 11 september 2001.

Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Amerikanen tegen het project is. Op 11 september is in New York een demonstratie gepland.

Obama verdedigde vorige week vrijdag in Washington het recht van moslims om een moskee te bouwen. Hij zei dat de vrijheid van eredienst gegarandeerd is door de grondwet.

Onze partners