Legendarische Witte Huis-reporter Helen Thomas met pensioen na uithaal naar Israël

08/06/10 om 12:20 - Bijgewerkt om 12:20

Helen Thomas, met 89 jaar de oudste Witte Huis-correspondent, gaat met pensioen na omstreden uitspraken over Israël.

Legendarische Witte Huis-reporter Helen Thomas met pensioen na uithaal naar Israël

© Reuters

Dat heeft haar werkgever, Hearst News Services, meegedeeld.

Thomas zei in een interview met de website RabbiLive.com op 27 mei dat Israël "als de bliksem moet vertrekken uit Palestina." Ze stelde voor dat de Joden zouden terugkeren "naar hun thuis, in Duitsland, Polen of de Verenigde Staten".

"Tell them to get the hell out of Palestine," zei Thomas. "Remember these people are occupied and it is their land. (...) They should go home to Poland, Germany, America and everywhere else".

Het is pas na de dodelijke aanval van het Israëlische leger op het hulpkonvooi voor Gaza dat de uitspraken van Thomas meer aandacht kregen. Ari Fleischer, ex-woordvoerder van voormalig president George W. Bush, eiste haar ontslag.

Excuses

Donderdag nog bestempelde Robert Gibbs, de woordvoerder van president Barack Obama, de uitspraken als "aanvallend en verwerpelijk".

Thomas kwam onder druk te staan en bood nog haar excuses aan maar het was te laat: maandag stuurde Hearst de mededeling de wereld in dat Thomas haar werk "per direct" stopzet.

Zeventig jaar De 89-jarige Thomas, bijna zeventig jaar actief als journalist, was de langst dienende Witte Huis-correspondent. Ze deed verslag van alle presidenten sinds John F. Kennedy, die in 1961 aantrad, en kreeg in de VS de bijnaam 'First Lady of Journalism'.

Het grootste deel van haar carrière, van 1943 tot 2000, werkte Thomas voor United Press International. Sinds 2000 was ze actief als columniste bij Hearst, dat tijdschriften en kranten uitgeeft.

Lees meer over:

Onze partners