Le Monde gehackt door Syrisch collectief: 'Je ne suis pas Charlie'

21/01/15 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:05

De Franse krant Le Monde is het slachtoffer geworden van een cyberaanval door het Syrisch Elektronisch Leger (SEA). Het hackerscollectief dat de Syrische regering van Bashar al-Assad steunt, nam de controle van de twitteraccount van de krant over met berichten als 'Je ne suis pas Charlie'.

Le Monde gehackt door Syrisch collectief: 'Je ne suis pas Charlie'

© Twitter

Na een aantal mislukte pogingen, zo meldt de Franse krant Le Monde op haar website, 'werden we het doelwit van een aanval van het Syrisch Elektronisch Leger (SEA) tijdens de nacht van dinsdag 20 op woensdag 21 januari'.

'Afgelopen weekend hebben de hackers toegang verkregen tot de mailboxen van enkele redactiemedewekers', schrijft Le Monde. 'Maandag drongen ze ons redactioneel systeem online binnen, zonder inhoud op de website te kunnen publiceren. Dinsdagochtend besloot de directie klacht neer te leggen.'

'Boodschap van vrede en antiterrorisme'

Uiteindelijk kreeg het hackerscollectief toegang tot de twitteraccount van Le Monde. Kort voor 1u 's nachts begonnen propagandaberichten te verschijnen, zoals onder andere 'Je ne suis pas Charlie'. Dat was een negatieve verwijzing naar de populaire hashtag #JeSuisCharlie die na de aanslag op de Parijse kantoren van satirisch weekblad Charlie Hebdo ingang vond als blijk van solidariteit.

'We hebben Le Monde met succes gehackt en zullen onze boodschap van vrede en antiterrorisme altijd overbrengen', zo eiste het SEA de cyberaanval meteen op het sociaal netwerk op. 'Het Syrisch Elektronisch Leger veroordeelt terrorisme in Frankrijk, maar Le Monde en de Franse overheid steunen terrorisme in Syrië.'

Voordat de Franse krant de controle over de account weer verwierf, slaagden de hackers er nog in Palestina te steunen in een tweet en de bombardementen in Syrië te veroordelen.

'Barack Obama gewond bij explosies'

Het Syrisch Elektronisch Leger is een groep hackers die zich op 15 maart 2011 verenigd zou hebben. Die dag begon de opstand in Syrië tegen de regering van president Bashar al-Assad. Het SEA steunt die overheid - ook al is de echte relatie tussen beiden niet zo duidelijk - en viseert de oppositie en westerse websites: zo tracht het antirevolutionaire propaganda te verspreiden en die media te raken die subjectief zijn in hun berichtgeving over het Syrische conflict.

In november werden de websites van Britse en Noord-Amerikaanse media - Daily Telegraph, Independent, Evening Standard - en die van de Canadese afdeling van Wal-Mart vermoedelijk door het hackerscollectief aangevallen. Ook de Canadian Broadcasting Corporation en New York Daily News werden volgens Reuters slachtoffer. Het persagentschap zelf, New York Times, Britse omroep BBC, de fotoafdeling van AFP, Al Jazeera, Financial Times, The Guardian en Microsoft werden in het verleden evengoed door het SEA geviseerd.

Hun meest beruchte hack zou die van de twitteraccount van Associated Press geweest zijn. Daarop werd het foute bericht gelanceerd dat de Amerikaanse president Barack Obama gewond raakte bij twee explosies in het Witte Huis. De Dow Jones Industrial Average - de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten - leed daarop een 'flash crash', voordat men besefte dat de tweet niet echt was.

Onze partners