Lavrov: 'Syrisch regime bereid om wapenstilstand te respecteren'

24/09/16 om 01:49 - Bijgewerkt om 01:48

De Syrische regering is bereid om het staakt-het-vuren in Syrië te respecteren. Dat meldt althans de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Lavrov: 'Syrisch regime bereid om wapenstilstand te respecteren'

De ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergej Lavrov © REUTERS

Sergej Lavrov legde de verklaring af in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waar hij een onderhoud had met zijn Syrische collega Walid al-Muallem. Terwijl ze overleg pleegden, voerden Rusland en Syrië bombardementen uit op het door de rebellen gecontroleerde deel van Aleppo.

Volgens persagentschap Tass, dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken citeert, accepteert de regering in Damascus het Russisch-Amerikaanse akkoord over de wapenstilstand, en is ze bereid het te respecteren. Volgens Lavrov is het grote struikelblok dat de VS er niet in slagen gematigde rebellen te scheiden van extremisten.

Maandag maakte de Syrische overheid bekend dat ze de wapenstilstand niet langer zou respecteren. Kort daarna werd een hulpkonvooi gebombardeerd en herbegonnen de bombardementen tegen onder meer Aleppo.

'Kleine vooruitgangen', 'grote bombardementen'

De kans om effectief tot een nieuwe wapenstilstand te komen blijft ondertussen klein, door de zware luchtaanvallen door bondgenoten Rusland en Syrië op Aleppo en een vruchteloze ontmoeting tussen Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry op vrijdag in New York. Kerry verklaarde na de bijeenkomst dat er "kleine vooruitgangen" werden geboekt en dat Rusland en de VS "bepaalde gemeenschappelijke ideeën op een constructieve manier bespreken".

Tijdens een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN zei Lavrov bovendien dat het "essentieel" is dat het akkoord tussen de VS en Rusland over de wapenstilstand, dat op 9 september werd getekend, overeind blijft.

Volgens het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten hebben Rusland en Syrië ondertussen al meer dan 70 luchtaanvallen uitgevoerd, en bereiden de troepen van president Bashar al-Assad zo de grondoperatie voor die de regering donderdag aankondigde.

(Belga/RR)

Onze partners