Lavrov: 'Rusland heeft geen plannen Oekraïne binnen te vallen'

14/03/14 om 23:32 - Bijgewerkt om 23:32

Rusland is niet van plan om Oekraïne binnen te vallen. Wel zal het de uitkomst van het referendum op de Krim 'respecteren', zegt minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov

Lavrov: 'Rusland heeft geen plannen Oekraïne binnen te vallen'

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov overleggen in Londen over Oekraïne. © REUTERS

Lavrov sprak in de Britse hoofdstad Londen met zijn Amerikaanse collega John Kerry over de spanningen in Oekraïne en de Krim. De twee kwamen er niet uit. "Rusland en de Verenigde Staten hebben geen gemeenschappelijke visie over Oekraïne", zei Lavrov.

Volgens de Amerikanen gaat het referendum op de Krim in tegen internationale verdragen die de immuniteit van Oekraïne waarborgen. Rusland vindt echter dat er naar de Russische meerderheid op de Krim moet worden geluisterd.

Russische troepen

Ook verschillen de landen van mening over de inzet van Russische troepen op het schiereiland. De Verenigde Staten wil dat alleen de Oekraïense agenten en soldaten de veiligheid in het land waarborgen, maar volgens de Russen kunnen zij dat niet.

Rusland vindt dat het land het recht heeft om voor de etnische Russen in Oekraïne op te komen. Minister Kerry zei dat er "consequenteis" zullen volgen als Rusland 'de koers niet wijzigt' en doorgaat met het verstevigen van de troepen in Oekraïne.

Na referendum beslissing

Kerry zei dat hij tijdens het zes uur durende 'constructieve' gesprek met Lavrov vele ideeën heeft gepresenteerd waarin de soevereiniteit van Oekraïne wordt gewaarborgd en tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de Russische belangen.

Maar president Vladimir Poetin wil geen beslissingen nemen tot het referendum van zondag. Kerry zei het resultaat van dat referendum, samen met de internationale gemeenschap, niet te accepteren. En als de spanningen door Russisch handelen intussen toenemen, zal de internationale gemeenschap "ingrijpen". (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

Onze partners