Laurent Gbagbo opgepakt in Ivoorkust

11/04/11 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:11

Samen met zijn echtgenote werd hij overgebracht naar het Golf Hotel in Abidjan, dat de laatste maanden fungeerde als hoofdkwartier van de verkozen president Alassane Ouattara.

De Ivoriaanse aftredende president Laurent Gbagbo is opgepakt in zijn residentie in Abidjan. Samen met zijn echtgenote werd hij overgebracht naar het Golf Hotel, dat de laatste maanden fungeerde als hoofdkwartier van de verkozen president Alassane Ouattara.

Wie Gbagbo precies heeft gearresteerd, is niet helemaal duidelijk. Volgens de Franse ambassadeur en een woordvoerder van Ouattara deden troepen van Ouattara dat. Een adviseur van Gbagbo meldde eerder dat Franse militairen de ex-president hadden opgepakt.

Luchtaanvallen
Een colonne van meer dan 30 gepantserde voertuigen van het Franse leger was maandag naar het presidentieel paleis van Gbagbo in Abidjan, de belangrijkste stad van Ivoorkust, getrokken.

Zondag al hadden helikopters van de VN-missie in Ivoorkust (Onuci) en van het Franse leger luchtaanvallen uitgevoerd op de residentie van Gbagbo. Aan Franse kant luidde het dat de actie bedoeld was om een bloedbad te voorkomen.

Conflict
Gbagbo was sinds 2000 aan de macht, maar verloor in november vorig jaar met miniem verschil de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, waarvan de uitslag door de VN werd erkend. Hij weigerde echter de macht over te dragen aan winnaar Ouattara.

Na verschillende mislukte bemiddelingspogingen escaleerde het conflict in Ivoorkust de voorbije weken en werd er hevig gevochten. (KVDA)

Onze partners