"Laurent Gbagbo niet meer welkom in EU"

20/12/10 om 14:56 - Bijgewerkt om 14:56

De Europese Unie gaat de Ivoriaanse aftredende president en 18 van zijn medestanders de toegang tot Europa weigeren.

"Laurent Gbagbo niet meer welkom in EU"

© EPA

De Europese Unie gaat de Ivoriaanse aftredende president Laurent Gbagbo, zijn vrouw en zeventien van zijn medestanders de toegang tot het Europese grondgebied weigeren.

Volgens een woordvoerster van Catherin Ashton, de hoge vertegenwoordigster van het buitenlands beleid van de EU, raakten diplomaten het maandag eens over een lijst van Ivoriaanse functionarissen die niet langer naar de EU mogen reizen en wier activa in Europa geblokkeerd worden. De beslissing zou later deze week geformaliseerd worden.

Impasse

Ivoorkust verkeert in chaos. Oud-premier Alassane Ouattara wordt door zo goed als de hele internationale gemeenschap erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen van eind november.

De Franse president Nicolas Sarkozy riep Gbagbo vrijdag nogmaals op om op te stappen, maar die weigert dat. Frankrijk is de oud-kolonisator van het West-Afrikaanse land.

Doden

Gevreesd wordt dat Ivoorkust, 's werelds grootste producent van cacao, door de politieke crisis naar een nieuwe burgeroorlog afglijdt.

De voorbije week vielen volgens de Verenigde Naties al circa vijftig doden bij rellen tussen aanhangers van Ouattara en soldaten die trouw blijven aan Gbagbo.

Onze partners