Laurent Fabius stapt op als voorzitter klimaatconferentie

16/02/16 om 00:57 - Bijgewerkt om 00:57

Laurent Fabius, die sinds vorige week niet langer minister van Buitenlandse Zaken is in Frankrijk, haakt nu ook af als voorzitter van de COP21, de VN-conferentie voor het klimaat.

Laurent Fabius stapt op als voorzitter klimaatconferentie

Laurent Fabius © REUTERS

Laurent Fabius had vorige week gezegd dat hij deze post nog tot november zou bezetten, maar na een polemiek in Frankrijk heeft hij maandag in een brief aan president François Hollande aangekondigd "zijn mandaat ter beschikking te stellen".

Onder leiding van Fabius werden eind vorig jaar in Parijs belangrijke afspraken gemaakt over de klimaatdoelstellingen wereldwijd. Op 22 april zou het akkoord formeel ondertekend worden in New York, nadien moeten de afspraken in de praktijk omgezet worden.

Grotere rol Ségolène Royal

De bedoeling was dat Fabius tot november, als er een nieuwe klimaattop in Marrakesh wordt georganiseerd, aan bleef. Maar vanaf maart wordt hij voorzitter van de Grondwettelijke Raad in Frankrijk. Binnen de Franse regering ontstond een polemiek over de verenigbaarheid met het mandaat als voorzitter van de VN-klimaatconferentie. Bovendien werd de portefeuille van minister van Milieu, Ségolène Royal, een gewezen presidentskandidaat, vorige week uitgebreid tot "internationale betrekkingen over het klimaat".

(Belga/RR)

Onze partners