Langste (en diepste) treintunnel ter wereld gaat open

01/06/16 om 10:39 - Bijgewerkt om 10:38

Het heeft 20 jaar geduurd om ze te bouwen, maar vandaag gaat de nieuwe Gotthard-spoortunnel open. De tunnel brengt je voortaan sneller van Zürich naar Milaan dan met het vliegtuig.

Langste (en diepste) treintunnel ter wereld gaat open

De boormachine 'Sissi' breekt door het laatste stukje van de Gotthard-tunnel. © EPA

In 1994 werd in een nationaal referendum gestemd over het kanaliseren van het doorgaand verkeer in Zwitserland. Nu is het eindelijk zover. Bij de bouw van de 11 miljard euro kostende en 57 km lange tunnel waren 2.500 arbeiders betrokken.

De Gotthard-tunnel, die 2.300 meter diep in de berg ligt, betekent een ware revolutie voor het vrachtvervoer in Europa. Het transport van goederen doorheen de Alpen zal immers een flink pak gemakkelijker worden met de nieuwe tunnel. Nu maken vrachtwagens een lange reis door nauwe valleien, tunnels, en bergpassen. Met de spoortunnel wil Zwitserland het vrachtverkeer van de weg halen en op de rails zetten, wat een aanzienlijke daling van het CO2-gehalte zal betekenen.

De architecten zorgden ervoor dat het hele spoorwegtraject op gelijke hoogte ligt van maximum 550 meter boven het zeeniveau. Doorgaande treinen kunnen hierdoor een snelheid van 250 kilometer per uur bereiken, wat de reistijd tussen Zürich en Milaan terugbrengt tot 2 uur en veertig minuten. Dat is anderhalf uur minder dan nu en sneller dan met het vliegtuig.

Symbool voor Europa

Voordien was de eer van langste tunnel ter wereld weggelegd voor de Seikantunnel in Japan. Deze ligt onder de Straat Tsugaru en is 53,8 kilometer lang. De vraag is of de Gotthard-tunnel de titel lang zal kunnen behouden. Zo heeft de Chinese overheid plannen om een tunnel onder de Golf van Bohai van maar liefst 123 km te bouwen, dat is meer dan twee keer de lengte van de Gotthard-tunnel. De reistijd tussen de havensteden Dalian en Yantai zou dan van 8 uur tot amper 45 minuten gereduceerd kunnen worden. In Europa is er dan weer concurrentie van de 55 km lange megatunnel onder de Brenner om Innsbruck en Bolzano met elkaar te verbinden. Ook wachten de plannen om een 80 km lange ondergrondse spoorlink te bouwen tussen Helsinki en Tallinn nog op goedkeuring.

De tunnel zal woensdag worden ingehuldigd in aanwezigheid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Italiaanse eerste minister Matteo Renzi. De Europese leiders hopen in deze tijden van toenemend nationalisme en het sluiten van grenzen dat de tunnel een symbool kan zijn voor het feit dat het continent nog altijd barrières kan doorbreken en samenwerken.

Op 11 december zal de eerste trein door de tunnel rijden. (TE)

Onze partners