Laatste Syrische rebellen verlaten 'spookstad' Homs

08/05/14 om 22:52 - Bijgewerkt om 22:52

De laatste 250 strijders van de Syrische oppositie hebben de historische stad Homs verlaten. Het voormalige basiskamp van de opstandelingen is verworden tot een ruïne.

Laatste Syrische rebellen verlaten 'spookstad' Homs

Syrië: kinderen spelen in de puinhoop die eens de stad Homs was. © REUTERS

"De stad is gezuiverd van terroristen", meldt de Syrische staatstelevisie. De aftocht kwam na een deal met president Bashar al-Assad. Vanaf woensdag verlieten naar schatting 1200 rebellen in bussen hun voormalige hoofdkwartier.

Daarmee is de oorlog in de stad na twee jaar voorbij. Journalisten melden dat Homs een spookstad is geworden. De stad ligt volledig in puin.

Symbolisch

De komende dagen zal het leger van Assad de stad intrekken om de stad vrij te maken van explosieven.

Het verlies van Homs is van symbolische waarde. De opstandelingen beschouwden de stad als hun 'hoofdstad van de revolutie'. Maar na twee jaar vechten zijn veel rebellen moe van de oorlog. Ze vechten niet alleen tegen Assad maar ook tegen moslimfundamentalisten gelieerd aan Al-Qaeda.

Hotel ontploft

Maar in andere delen van het land gaat de strijd door. In Aleppo ontplofte donderdag een hotel waar militairen waren ondergebracht. De radicale groepering Islamitisch Front heeft die aanslag opgeëist. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners