Laatste publieke mis voor paus Benedictus XVI

13/02/13 om 11:19 - Bijgewerkt om 11:19

Paus Benedictus XVI heeft twee dagen na de verrassende aankondiging van zijn aftreden, zijn laatste publieke misviering opgedragen.

Laatste publieke mis voor paus Benedictus XVI

© Reuters

De plechtigheden van Aswoensdag, die het begin van de vastentijd inluiden, vormden het laatste grote liturgisch optreden van de paus. Gehuld in een paarse kazuifel leek de kerkvorst moe en vermagerd.

De paus laakte tijdens de mis in de Sint-Pietersbasiliek de "religieuze hypocrisie".

"De kwaliteit en de waarheid van onze relatie met God is wat de echtheid van elk religieus gebaar verklaart", zo zei Benedictus, alvorens de "religieuze hypocrisie en gedrag dat er enkel op gericht is applaus en goedkeuring te verkrijgen", te laken.

Voorts uitte de paus ook zijn ontgoocheling over "de aanvallen op de eenheid van de Kerk" en "de verdeeldheid binnen het kerkelijk lichaam".

Wekelijkse algemene audiëntie

Eerder op de dag hield de paus in een hal van het Vaticaan zijn wekelijkse algemene audiëntie. De kerkvorst werd ontvangen door een enthousiaste menigte.

Er was geen plek meer vrij in de hal waar zo'n 12.000 mensen kunnen plaatsnemen.

De paus neemt op 27 februari afscheid van de gelovigen tijdens een algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein. Dan gaan de ruim 200 kardinalen vanaf 15 maart in conclaaf om een nieuwe paus te kiezen. Het conclaaf kan immers pas 15 dagen na het overlijden of aftreden van de vorige paus starten. De Vaticaanse woordvoerder Frederico Lombardi verwacht dat er nog voor Pasen (31 maart) een nieuwe paus zal zijn. (Belga/SD/EA/TE)

Onze partners