Laatste Franse gijzelaar ter wereld bevrijd

09/12/14 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:35

De laatste Franse gijzelaar ter wereld werd door de Noord-Afrikaanse tak van al-Qaida vrijgelaten. Frankrijk geeft echter geen details over de operatie vrij. Vermoed wordt dat er een gevangenenruil heeft plaatsgevonden.

Laatste Franse gijzelaar ter wereld bevrijd

Serge Lazarevic. © AFP

De Franse president François Hollande heeft aangekondigd dat de laatste Franse gijzelaar te wereld werd vrijgelaten. Serge Lazarevic werd in november 2011 in Mali ontvoerd door de tak van al-Qaida die actief is in de islamitische Maghreb.

'Een leven wordt hervat'

'Onze gijzelaar Serge Lazarevic, onze laatste gijzelaar is vrij', verklaarde de president volgens de Franse krant Le Monde in Parijs. 'Frankrijk heeft geen gijzelaars meer, in geen enkel land ter wereld.' Het staatshoofd zei nog Lazarevic te zullen begeleiden 'op zijn terugkeer'. 'Vandaag staat in het teken van vreugde.'

'Een lange lijdensweg loopt ten einde, een leven wordt hervat. Immense opluchting voor Serge Lazarevic', stelde de eerste minister Manuel Valls op sociaal netwerk Twitter.

Lazarevic zou na meer dan drie jaar 'in relatief goede gezondheid verkeren, ondanks de zware gevangenschap' en zal 'snel naar Frankrijk gerepatrieerd worden', aldus het Élysée in Le Monde. De man zou ondertussen onderweg zijn naar Niger, dat door Hollande extra bedankt werd voor het helpen bij de vrijlating.

Iets wat in een persbericht van de Nigeriaanse president Mahamadou Issoufou dan ook nog eens benadrukt werd. 'De vrijlating van Lazarevic resulteerde uit intense inspanningen van Niamey en Mali.' Voorts loofde Issoufou 'het engagement en de professionaliteit die de Nigeriaanse en Malinese diensten hebben bewezen', zo bericht de Franse krant.

Gevangenenruil?

Over de vrijlating en de precieze datum ervan werden echter geen details gegeven. Volgens een bron bij de Malinese veiligheidsdiensten, geciteerd door Agence France-Presse, werd Lazarevic vrijgelaten in de buurt van Kidal, in het noorden van Mali.

David Thomson, RFI-journalist gespecialiseerd in jihadistische bewegingen, bevestigt dat er 'waarschijnlijk losgeld betaald werd' of gevangenen geruild werden om de Fransman te bevrijden, dat schrijft Le Monde.

'De twee Toearegs die werden vrijgelaten in ruil voor Lazarevic, zijn dezelfde die zijn ontvoering en die van Verlon in 2011 in Hombori hebben georganiseerd', aldus Thomson.

'Volgens Serge Daniel, correspondent voor RFI, heeft Mohamed Akotey - afgevaardigde van de Nigeriaanse president - de bemiddeling geleid. Hij is zelf Toeareg.'

Ontvoeringen vormen op die manier dan ook een winstgevend handeltje voor de terreurbewegingen. Frankrijk zegt dat nooit te betalen, maar de Verenigde Staten beweren het tegendeel.

Laatste gijzelaar

De Frans-Servische Lazarevic werd destijds samen met een andere Fransman, Philippe Verdon, ontvoerd. Verdon werd in juli 2013 dood teruggevonden, een kogel door het hoofd. In een video die op 3 juni 2014 door het in Dubai gelokaliseerde televisiestation Alaan werd uitgezonden, richtte Lazarevic zich tot zijn president met de vraag zich in te zetten voor zijn vrijlating. Het laatste teken van leven bleek uit een video van 17 november, door de Franse overheid authentiek bevonden. Lazarevic werd door dezelfde rebellenleider gevangengenomen, die twee Franse RFI-journalisten had laten ombrengen.

Op een gegeven moment werden veertien Fransen door islamitische militanten in West-Afrika gegijzeld. Al-Qaida ontvoerde er talloze westerlingen tot Frankrijk in januari 2013 in Mali tussenkwam om het extremisme tegen te gaan. Met Lazarevic is de laatste Franse gijzelaar nu op vrije voeten.

Onze partners