Laatste fase berging Costa Concordia begonnen

14/07/14 om 07:37 - Bijgewerkt om 07:37

De moeilijke berging van de Costa Concordia is de laatste fase ingegaan. Het schip moet naar Genua versleept kunnen worden voor sloping.

Laatste fase berging Costa Concordia begonnen

© Reuters

De laatste fase van de gecompliceerde berging van de Costa Concordia voor de kust van het Italiaanse eilandje Giglio is van start gegaan. Het is de bedoeling om het schip opnieuw zelfstandig te laten drijven, waarna het dertig meter verder in zee gesleept en verankerd wordt, zo bevestigde een woordvoerder van de rederij.

Technici pompen water weg, waardoor het schip 2 meter hoger in het water moet komen te liggen. In de komende dagen moet de Costa Concordia met de hulp van 30 drijftanks, die met lucht gevuld worden, verder boven het wateroppervlak uitstijgen. Uiteindelijk zal ongeveer 18 meter van het schip onder water blijven. Ten slotte wordt het schip naar Genua versleept, waar het gesloopt zal worden.

De Costa Concordia voer op 13 januari 2012 voor de Toscaanse kust tegen de rotsen. Het immense cruiseschip, dat ruim vierduizend opvarenden aan boord had, kantelde en zonk gedeeltelijk. Tweeëndertig mensen overleefden de ramp niet. Het Italiaanse gerecht klaagde kapitein Francesco Schettino aan. (Belga/WB)

Onze partners