Laatste dagen van vermoorde Hondurese activiste: 'Ze voelde dat tijd wegtikte'

25/04/16 om 16:07 - Bijgewerkt om 16:13

De Hondurese activiste Berta Cáceres, die begin maart vermoord werd, ontving tal van doodsbedreigingen. Een reconstructie van haar laatste dagen.

Laatste dagen van vermoorde  Hondurese activiste: 'Ze voelde dat tijd wegtikte'

Vermoorde Hondurese activiste Berta Caceres © AFP

Op 2 maart werd de Hondurese activiste Berta Cáceres in haar woning vermoord. Ze zette zich onvermoeibaar in voor het milieu en de rechten van inheemse volkeren via de organisatie COPINH. Volgens de politie werd de vrouw doodgeschoten door inbrekers, maar haar aanhangers vermoeden dat het om een politiek complot gaat. Haar inspanningen om het klimaat te beschermen waren namelijk vaak in strijd met de belangen van multinationals en de hoogste politieke elite.

Volgens The Guardian werd ze al jarenlang met de dood bedreigd. Aan de hand van getuigenissen van vrienden en collega's reconstrueerde de Britse krant haar laatste dagen.

De laatste weken voor haar dood, werd Cáceres overspoeld met berichten die haar waarschuwden: 'geef de strijd tegen de Agua Zarca dam op, want anders... . Door de bouw van deze dam zou de inheemse bevolking, Lenca, zonder grond en water komen te zitten.

'Niet bang zijn'

Delen

Ik blijf maar melden dat ik doodsbedreigingen krijg, maar niemand lijkt daar aandacht aan te besteden

De dag voor haar dood bracht Cáceres haar jongste dochter naar de luchthaven. 'Mijn moeder knuffelde me en zei me: "Als er iets gebeurt met mij, moet je niet bang zijn"', vertelt de 23-jarige Laura Cáceres aan The Guardian.

Rond lunchtijd sprak Cáceres met een collega en tegelijkertijd een goede vriendin, de financiële coördinator van een het COPINH-vrouwenproject. 'Ze wilde de regels veranderen, zodat ook iemand anders de cheques kon ondertekenen. Ze nam duidelijk voorbereidingen, voor als ze er niet meer was. Ik kon zien dat ze bezorgd was om gedood te worden. "Ik blijf maar melden dat ik doodsbedreigingen krijg, maar niemand lijkt daar aandacht aan te besteden", vertelde ze me.'

'Het leek alsof ze voelde dat haar tijd wegtikte. Ze stortte zich nog meer gedreven op haar werk.'

Minder dan 12 uur later werd Cáceres doodgeschoten in haar huis. Haar vriend Gustavo Castro, coordinator van Friends of the Earth Mexico, raakte gewond bij de aanval. Hij overleefde door te doen alsof hij dood was. Cáceres werd vier keer geraakt en stierf bijna onmiddellijk.

Afgelegen bungalow

'Bedreigingen waren niet nieuw voor mijn moeder, maar deze keer leek ze echt bang. Ze wilde niet dat ik alleen bleef en ook zelf gaf ze de voorkeur aan gezelschap', vertelt dochter Laura. Twee maanden voor haar daar dood verhuisde ze van haar afgelegen bungalow naar een huis te midden in een wijk van ongeveer 30 huizen.

Net voor haar dood, en na 33 gerapporteerde doodsbedreigingen, wees Cáceres Desarrollos Energéticos SA (het bedrijf achter de dam) aan als schuldige voor de bedreigingen. Volgens haar huurde het bedrijf misdadigers in die haar angst moesten inboezemen, zodat ze haar strijd tegen de dam zou opgeven.

Vermoorde Hondurese activiste Berta Caceres

Vermoorde Hondurese activiste Berta Caceres © Reuters

En zelfs na haar dood, gaat het geweld en de bedreigingen door. Andere COPINH-leden zijn er het slachtoffer van. Zo raakten eerder deze maand verschillende betogers gewond toen ze brutaal werden aangevallen door gewapende mannen met stenen en jachtmessen.

Maar ondanks de aanwijzingen en bedreigingen schiet het onderzoek niet op. Integendeel, bericht The Guardian, de politie duidde drie van haar naaste collega's aan als mogelijke verdachten.

'Mensen die dicht bij Berta staan aanduiden als dader, maakt deel uit van het criminele patroon', zegt Víctor Fernández, de advocaat van COPINH. 'Ze geven niet op en willen het verzet tegen de dam de kop indrukken.'

Op 4 maart, de dag dat Cáceres 45 jaar zou worden, werd ze begraven. De dood van de vrouw, die verschillende internationale prijzen ontving, veroorzaakte een schokgolf wereldwijd. (AVE)

Onze partners