Laatst opgevangen signaal niet van MH370

11/04/14 om 06:11 - Bijgewerkt om 13:10

Het signaal dat donderdag werd opgevangen in het zuiden van de Indische oceaan is dan toch niet afkomstig van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines.

Laatst opgevangen signaal niet van MH370

De schaduw van een P3 Orion die deelneemt aan de zoektocht naar vlucht MH370 in de Indische Oceaan. © REUTERS

De laatste paar dagen zijn er tot vijf keer toe 'pings' gehoord in het zoekgebied in de Indische Oceaan. Die kunnen afkomstig zijn van de zwarte doos van het vliegtuig. Die is ontworpen om als ze in het water terechtkomt automatische zulke akoestische signalen af te geven.

Het laatste vliegtuig dat de pings opving was een Australische P3 Orion. Dat is een militair vliegtuig dat normaal gezien wordt ingezet om op duikboten te jagen. Het hoorde de signalen nadat het sonarboeien had afgeworpen. Het opgevangen signaal had een frequentie van 37.5 kHz, dezelfde die door zwarte dozen van vliegtuigen wordt gebruikt.

Geen doorbraak

Volgens de Australische overheid is dat signaal echter niet afkomstig van het vermiste vliegtuig. 'Op basis van de informatie die ik voorhanden heb, is er geen sprake van een doorbraak in de zoektocht', zei de coördinator van de zoektocht Angus Houston. De zoektocht wordt verder gezet zo lang we de akoestische signalen opvangen, verklaarde Houston nog. Maar de tijd dringt, want de batterijen van de zwarte doos lopen leeg

Het zoekgebied is de jongste dagen wel heel erg verkleind. De plekken waar de eerste vier signalen die zijn waargenomen, liggen minder dan dertig kilometer van elkaar af. De Australische kustwacht waarschuwt wel dat er eerst wrakstukken gevonden moeten worden, voor met kan gezegd worden dat dit de plaats is waar MH370 crashte. (Belga/TE)

Onze partners