Ku Klux Klan werft leden na racistische aanslag Charleston: ‘Wij juichen Roof toe’

KKK-kruisverbranding in 2010 in Warrenville, South Carolina © Reuters
Rudi Rotthier

In enkele staten in de VS is de haatgroep Ku Klux Klan (KKK) een ledenwervingsactie begonnen naar aanleiding van de racistische aanslag in Charleston. Elke nacht wordt KKK-propaganda in zakjes, vermengd met snoep, rondgedeeld.

De acties gaan door in de staten Californië, Kansas, Alabama, Mississippi en Georgia.

Elke nacht worden stadjes uitgekozen en dropt de KKK plastic tassen met rolletjes pepermunt, chocoladebonbons en pamfletten in voortuintjes – een stuk of honderd tassen per keer. Waar de snoep voor dient, is niet duidelijk – misschien om kinderen te paaien, misschien gewoon als gewicht om te beletten dat de bijgesloten propaganda wegwaait.

Een van de verspreide pamfletten
Een van de verspreide pamfletten© /

Volgens nieuwssite The Daily Beast, die een overzicht publiceerde van de plaatsen waar de pamfletten werden ontdekt, wordt op enkele plaatsen door politie onderzocht of er actie kan ondernomen worden, al was het maar voor het verspreiden van zwerfvuil.

‘Rassenoorlog’

De verspreide pamfletten bevatten doorgaans een telefoonnummer. Op een van die nummers, in de staat North Carolina, is volgens The Daily Beast een boodschap te horen van de ‘Loyale Witte Ridders’ van de KKK.

‘Wij van de Loyale Witte Ridders van de KKK willen de zege toejuichen van Dylan S. Roof die besloot te doen wat de bijbel hem vertelde te doen. Oog om oog. Tand om tand. Zij hebben ons bloed te lang verspild. Het wordt tijd dat iemand hun bloed spilt”. Met als uitsmijter: “If it ain’t white it ain’t right.White power!” (als het niet wit is, is het niet goed. Blanken aan de macht!)

En nog een
En nog een© /

Robert Jones, hoofd van een licht andere groep, de Koninklijke Witte Ridders van de KKK, afdeling North Carolina, zegt tegenover de website dat de ledenwervingsactie al langer gepland was, en dat ze toevallig samenvalt met de aanslag op een zwarte kerk in Charleston, waar vorige week negen zwarte kerkgangers werden vermoord door Dylann Roof.

“We doen die promotie-actie van de oostkust tot de westkust om mensen te laten weten dat de Klan aanwezig is in hun gemeenschap.” Dat is vooral van belang, zegt hij, “met wat er in het nieuws komt – dat ze in South Carolina de confederale vlag willen weghalen”.

Jones zegt dat hij Roof ondersteunt, maar dat hij had verkozen dat Roof “de juiste mensen had neergeschoten, zoals drugdealers behorende tot minderheden, eerder dan kerkgangers. Er is een rassenoorlog tegen onze mensen aan de gang. Hoe meer de media multiculturalisme door onze strot rammen, hoe meer bloedbaden als dit je zult zien”.

De vlag van de KKK is een variant op de confederale vlag.

Tot 8.000 leden

Gelijkaardige pamfletten werden ook vorig jaar verspreid. Toen kreeg die verspreiding nauwelijks ruchtbaarheid. Dit keer, met de aanslag, komt er wat meer aandacht. Dat is in de Amerikaanse pers een twistpunt: zwijgen de media beter de KKK dood, of besteden ze er maar best aandacht aan?

Ku Klux Klan werft leden na racistische aanslag Charleston: 'Wij juichen Roof toe'
© /

Het Southern Poverty Law Center in Montgomery, Alabama, dat haatgroepen in de VS bestudeert, schat dat de KKK momenteel 5.000 tot 8.000 leden telt.

De in principe christelijke (maar anti-katholieke) groep, met in principe geheime ledenlijsten, en te herkennen aan doorgaans witte puntmutsen en brandende kruisen, ontstond na de burgeroorlog als pro-slavernijgroep. Ze gelooft dat de christelijke God rassen geschapen heeft en dat het zondig is de rassen te vermengen of in contact te brengen. De groep verdween grotendeels toen kort na de burgeroorlog in het zuiden de Jim Crow-wetten werden uitgevaardigd (via deze wetten werd verplichte rassenscheiding en officiële discriminatie doorgevoerd). In de jaren 1910-1920 begon een tweede, bloedige fase in de geschiedenis van de KKK, met honderden lynchpartijen, en grote verweving tussen KKK en politici of zakenlui. De KKK was toen een terreurorganisatie die zwarten in het gelid wilde houden.

Fiscale fraude

In de jaren 60 maakte de groep weer een comeback. Ze trok ten strijde tegen de burgerrechtenbeweging. Maar ze was in schandalen verwikkeld, de leden splitten voortdurend, zowel regionaal als ideologisch. De impact van de groep is sterk verkleind. Maar bij elk raciaal of racistisch incident probeert de KKK weer de kop op te steken.

Zoals nu, op plaatsen waar bewoners geen idee hadden dat de groep in hun midden nog bestond.

De organisatie opereert onder verschillende namen, en kan in de VS volgens de wet op vrije meningsuiting niet omwille van ideologie worden verboden. In het verleden werden wel (af en toe) strafbare handelingen van de KKK aangepakt, of bijvoorbeeld belastingontduiking.

De groep heeft ook een tijd geprobeerd een “gematigder gezicht” te tonen. Sommige afdelingen zouden overwogen hebben “gekleurde leden” op te nemen. In de huidige pamfletten lijkt dat voornemen alweer te zijn vergeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content