Kroatië

22/05/14 om 06:43 - Bijgewerkt om 06:43

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Kroatië

Lid sinds: 2013

Aantal parlementszetels: 12

36% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

De campagne is eerder zwak. In de mainstream media lijkt een soort blokkade op de Europese campagne te liggen. Er is bijna geen enkel debat te vinden. Het heeft ook te maken met de huidige nationale regering, die door de slechte economische toestand bijzonder zwak is.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

We hebben in ons eerste jaar nog niet echt veel voordeel uit ons lidmaatschap gehad. Onze huidige regering pakt de zaken slecht aan en weigert te hervormen. Dat is jammer. Als je ziet hoe onze EU-buurlanden zich de voorbije jaren ontwikkeld hebben, kan je enkel concluderen dat er veel potentieel is, maar dat we er tot nu toe niets mee gedaan hebben.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

Het is relatief stabiel. De lang aanslepende onderhandelingen om bij de EU te komen, hebben voor een negatief beeld gezorgd. Dat het zo lang duurde, had vooral te maken met de nijging van veel politici om Europa de schuld te geven van alles wat misloopt. Enkele weken geleden beweerde onze vicepremier Branko Grcic nog dat we zonder het EU-lidmaatschap een budgetoverschot zouden hebben. Dat is uiteraard niet waar, maar al dat negativisme zorgt wel voor een slechte cocktail.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

Ik denk dat er meer solidariteit moet komen tussen de verschillende EU-landen, zodat de kloof met de onderontwikkelde landen kleiner wordt. Daarnaast moet de interne markt ook gevrijwaard blijven. We hebben meer Europees beleid nodig, zodat er minder plaats is voor intergouvernementele akkoorden waarbij lidstaten het onderling op een akkoordje gooien. Het zal ook belangrijk zijn om de veiligheid in de regio te garanderen, en een relatie met Rusland op te bouwen.

(Hrvoje Spehar, Universiteit van Zagreb)