Kroatië 'ziet 10.000 vluchtelingen op één dag aankomen'

26/09/15 om 18:10 - Bijgewerkt om 18:09

Steeds meer vluchtelingen arriveren in Kroatië. Volgens de regering werd vrijdag alleen met bijna 10.000 mensen een nieuw dagrecord gevestigd.

Kroatië 'ziet 10.000 vluchtelingen op één dag aankomen'

Migranten stappen aan boord van de trein in het Kroatische grensstadje Tovarnik © Belga Image

Sinds de vluchtelingen 10 dagen geleden Kroatië, het jongste lid van de Europese Unie, voor het eerst als transitland kozen, zijn er al 65.000 mensen gepasseerd, aldus nog het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zagreb.

Bijna allen werden met bussen en treinen naar de Hongaarse grens gebracht, vanwaar ze verder werden geleid naar Oostenrijk.

Servië

Nadat Kroatië twee grensovergangen naar Servië geopend had, spraken Servische media van een overwinning van hun land. 'Kroatische nederlaag', titelde de regeringskrant Novosti. 'De Kroatische premier heeft de oorlog tegen Servië verloren', was de titel in de krant Kurir.

Kroatië had alle grensposten gesloten om Servië te dwingen de toeloop van tienduizenden vluchtelingen aan de gezamenlijke grens te stoppen. Vrijdagnamiddag opende Zagreb blijkbaar onder druk van de EU twee overgangen opnieuw. Of er een tegenprestatie van Servië kwam, was niet duidelijk.

Hongarije breekt afsluiting aan Sloveense grens af

Hongarije heeft intussen de afsluiting aan de Sloveense grens die het donderdag zonder voorafgaandelijke verwittiging was beginnen bouwen, opnieuw afgebroken. Dat heeft het Hongaarse staatspersbureau MTI bericht. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken ging het slechts om een poging tot een omheining. De voorlopige afsluiting bestond uit drie boven elkaar liggende rollen van Navo-prikkeldraad.

Premier Viktor Orban zei vrijdag na een ontmoeting met zijn Oostenrijkse ambtgenoot Werner Faymann dat een omheining aan de Sloveense grens problematisch is, omdat de twee landen tot de Schengenzone behoren. Omheiningen kunnen wel gebouwd worden, maar die moeten binnen een dag weer kunnen worden afgebroken.

De Hongaarse binnenlandminister Sandor Pinter ziet maandag zijn Sloveense collega Györkös Znidar, om over gemeenschappelijke grenscontroles te praten. (Belga/KVDA) (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners