Kroatië zegt 'nee' tegen homohuwelijk

01/12/13 om 22:44 - Bijgewerkt om 22:44

Bron: Belga

De meerderheid van de Kroaten heeft zich in een referendum uitgesproken tegen het homohuwelijk. Dat blijkt alvast uit de eerste resultaten van de peiling.

Kroatië zegt 'nee' tegen homohuwelijk

© reuters

De meeste Kroaten hebben zondag in een referendum gestemd voor een grondwetswijziging die het homohuwelijk onmogelijk moet maken. Dat blijkt althans uit de eerste gedeeltelijke resultaten die betrekking hebben op 33 procent van de stembureaus. De huidige Grondwet geeft geen definitie van het huwelijk.

Bijna tweederde antwoordde 'ja' op de vraag of de grondwet het huwelijk moet definiëren als 'een verbintenis tussen een man en een vrouw'. Conservatieve ngo's en de rooms-katholieke Kerk hadden voor het referendum geijverd.

De centrumlinkse regering, mensenrechtenactivisten en prominente kunstenaars hebben de bevolking de afgelopen dagen nog opgeroepen om tegen het amendement te stemmen. Zaterdag nog voerden een duizendtal mensen actie in de straten van hoofdstad Zagreb, onder de slogan 'de Grondwet is geen speelgoed'.

Kroatië, dat 4,2 miljoen inwoners telt, is het jongste lid van de Europese Unie. De rooms-katholieke Kerk speelt er nog altijd een belangrijke rol. (BO)

Lees meer over:

Onze partners