Kritiek OVSE op verkiezingen Wit-Rusland

20/12/10 om 19:47 - Bijgewerkt om 19:47

Volgens de officiële uitslag heeft president Aleksandr Loekasjenko die gewonnen. De oppositie spreekt van fraude.

In Wit-Rusland is huidig president Alexander Loekasjenko volgens de officiële uitslag herkozen met bijna 80 procent van de stemmen. Volgens de opositie is er echter massaal gefraudeerd. Volgens de OVSE zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen.

Loekasjenko werd in '94 bij de eesrte presidentsverkiezingen van het onafhankelijke Wit-Rusland verkozen. In 2001 en 2006 werd hij herkozen. Loekasjenko werd zondag dus verkozen voor een vierde ambtstermijn.

Nadat de eerste exit polls zondagavond bekendraakten, bestormden duizenden oppositieleden de zetel van het parlement. Volgens de oppositie is er massaal gefraudeerd bij de verkiezingen.

'Oneerlijk'

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stelde maandag dat de verkiezingen oneerlijk verlopen zijn. De OVSE veroordeelde de hardhandige manier waarop de politie de oppositieleiders en demonstranten heeft aangepakt.

'Deze verkiezingen hebben Wit-Rusland niet de nieuwe start gegeven die het nodig had', aldus Tony Lloyd, het hoofd van de verkiezingswaarnemers in Wit-Rusland.

Oppositiekandidaten opgepakt

In de nacht van zondag op maandag zijn in Wit-Rusland
zeven van de negen oppositiekandidaten opgepakt nadat duizenden manifesterende opposanten van Loekasjenko uit elkaar waren gedreven.

Onze partners