Kritiek op strengere Deense asielwet zwelt aan: ook VN reageren

27/01/16 om 09:50 - Bijgewerkt om 10:35

Ook de Verenigde Naties hekelt de omstreden verstrenging van de Deense asielwetgeving. In ons land vindt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) mensen hun bezittingen afnemen aan de grens te ver gaan.

Kritiek op strengere Deense asielwet zwelt aan: ook VN reageren

De Deense premier Lars Løkke Rasmussen © Belga Image

De kritiek op de Deense regering zwelt aan, na de verstrenging van de asielwetgeving. Bijzonder omstreden is de passage dat Kopenhagen zich het recht voorbehoudt om cash geld en waardevolle voorwerpen van meer dan 10.000 kronen (1.340 euro) van vluchtelingen in beslag te nemen om hun opvang te bekostigen. Bezittingen met sentimentele waarden, zoals trouwringen, zijn vrijgesteld.

WO II

De maatregel, die migranten moet ontmoedigen om naar Denemarken te komen, roept vergelijkingen op met de inbeslagname van waardevolle spullen van de Joden tijdens WO II en krijgt veel kritiek van mensenrechtenorganisaties.

Tegenstanders zeggen dat de nieuwe wet mensen zal verdelen, de goede reputatie van het land schaden en mogelijk xenofobie stimuleren.

Een parlementslid van de Rood-Groene Alliantie in het Deense parlement, Johanne Schmidt-Nielsen, zei aan de krant Politiken dat de maatregelen 'bijdraagt aan de verdeeldheid die door oorlog gecreëerd wordt'.

Verenigde Naties

Eerder sprak de koepel van Europese vluchtelingenorganisaties al van een 'totaal fout signaal'. Nu tikt ook de Verenigde Naties (VN) de Deense regering op de vingers.

Jan Jambon

Jan Jambon © Belga Image

'Mensen die extreem veel hebben afgezien en voor oorlog en conflicten vluchten, moeten met mededogen en respect en volgens hun rechten als vluchteling behandeld worden', zei een woordvoerder van VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon in New York.

Jambon: 'Van de pot gerukt'

In ons land sluit minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uit dat zo'n wet er komt - althans met zijn partij in de regering. Mensen zomaar hun bezittingen afnemen aan de grens kan niet, vindt hij.

'Het is niet omdat asielzoekers zich hier aanbieden, dat we zomaar hun bezittingen moeten in beslag nemen, dat is van de pot gerukt', zei hij in het VTM-nieuws. 'Met N-VA in de regering zal zoiets niet gebeuren.'

Europees parlement

Nog voor de goedkeuring van de nieuwe asielwet in het Deense parlement was de regeringspartij Venstre al door haar eigen liberale fractie in het Europees Parlement onder vuur genomen. 'We zijn het meest welvarende continent ter wereld. Als wij deze mensen niet helpen, wie dan wel?', zei de Zweedse Cecilia Wikström. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners