Kritiek op Franse veiligheidsdiensten die moordenaar Toulouse al jaren volgden

23/03/12 om 09:08 - Bijgewerkt om 09:08

In Frankrijk krijgen de veiligheidsdiensten kritiek te slikken nu blijkt dat ze de moordenaar van Toulouse, Mohamed Merah, al jaren volgen.

Kritiek op Franse veiligheidsdiensten die moordenaar Toulouse al jaren volgden

© Reuters

De Franse veiligheidsdiensten volgen Mohamed Merah al jaren, zo blijkt nu. De Fransen vragen zich af waarom hij dan niet eerder werd opgepakt, zo meldt de VRT.

Merah werd in november van vorig jaar nog ondervraagd over zijn reizen naar Afghanistan en Pakistan. Hij verklaarde er als toerist heen geweest te zijn. Komt daarbij dat de moordenaar op de Amerikaanse zwarte lijst staat van mensen die het vliegtuig naar de Verenigde Staten niet mogen nemen.

Raar gedrag

Er duiken in de Franse media buren op die vertellen over het rare gedrag van de terrorist. Hij zou een jongen hebben ontvoerd en gedwongen hebben naar video's van Al Qaida te kijken. Een andere vrouw zei Merah op straat gezien te hebben. Hij schreeuwde "Allah is groot", ging gekleed in een legerpak en was gewapend met een sabel.

Alain Juppé: 'We moeten dit ophelderen'

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant neemt het op voor de veiligheidsdiensten. Volgens Guéant is het erg moeilijk om zicht te wapenen tegen geïsoleerde fundamentalisten, de zogenaamde 'lone wolves'. Alain Juppé, de minister van Buitenlandse Zaken zei dan weer de vragen van de mensen te begrijpen: "We moeten dat ophelderen."

'400 lone wolves in Europa'

Het probleem van de lone wolves valt niet te onderschatten. In de Europese Unie verblijven ongeveer vierhonderd door al-Qaeda opgeleide extremisten zoals de schutter van Toulouse. Dat stelt de Europese antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove.

"We schatten dat er in heel Europa ruim vierhonderd verblijven." Volgens de Belg bevinden de meeste van deze gevaarlijke eenzaten zich in "Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, misschien ook België, en in veel mindere mate in andere EU-lidstaten".

'Steeds vaker lone wolves door verzwakte Al Qaïdastructuren'

Deze lone wolves duiken volgens de Kerchove steeds vaker op omdat de structuren van al-Qaeda in Europa de voorbije drie, vier jaar danig verzwakt zijn. Hij verzekerde dat de inlichtingendiensten de betrokkenen scherp in de gaten houden.

Om het fenomeen te bestrijden, moet de hele Europese Unie de Duitse en Oostenrijkse wetgeving overnemen die mensen criminaliseert die naar het buitenland afreizen om er terroristenkampen te bezoeken, aldus de Kerchove. Ook een Europese regeling over inzage in passagiersbestanden van luchtvaartmaatschappijen zou volgens hem van pas komen.

Zenuwoorlog

Mohamed Merah vond de dood na een twee dagen durende zenuwoorlog met Franse elitetroepen. Zij belegerden hem in zijn appartement. Hij bekende bij drie aanslagen 7 mensen vermoord te hebben. (SD)

Onze partners