Krim zit zonder stroom 'na opblazen hoogspanningslijnen'

22/11/15 om 04:22 - Bijgewerkt om 04:22

Op het schiereiland de Krim is in de nacht van zaterdag op zondag de stroomvoorziening uitgevallen. Volgens het Russische persbureau Tass zijn in de regio Cherson, op het Oekraïense vasteland, meerdere masten op de hoogspanningslijn richting de Krim opgeblazen.

Krim zit zonder stroom 'na opblazen hoogspanningslijnen'

De Russische president Poetin en de gewezen Italiaanse premier Berlusconi tijdens een recent bezoek aan de Krim © REUTERS

Vrijdag hadden al de eerste aanslagen op hoogspanningsleidingen plaatsgevonden. Als gevolg daarvan moesten toen twee van de vier elektriciteitslijnen naar de Krim worden afgesloten. Zaterdag werden dan nogmaals twee masten opgeblazen door "ongeïdentificeerde daders", zo schrijft Tass. Door het uitvallen van de stroom zit heel de Krim en alle 2 miljoen bewoners in het donker. De plaatselijke regering heeft de noodtoestand afgekondigd. Alle ziekenhuizen zijn volgens een mededeling wel kunnen overschakelen op een noodgenerator.

Blokkade

De Krim is een gewezen Oekraïens gebied dat sinds maart 2014 de facto onder Russische controle valt, onder meer als gevolg van een erg omstreden referendum.

Voor zijn elektriciteitsvoorzien bleef de Krim afhankelijk van Oekraïne.

De overheid in Oekraïne heeft volgens de BBC laten weten dat de herstellingswerken worden bemoeilijkt omdat "activisten de toegang de masten blokkeren".

(Belga/RR)

Onze partners