Krim-bewoners kiezen voor meer autonomie of annexatie bij Rusland

16/03/14 om 08:46 - Bijgewerkt om 08:46

De bewoners van het Oekraïense schiereiland Krim kunnen in een referendum kiezen of ze zich willen afscheuren van Oekraïne en toetreden tot de Russische federatie. De uitslag van de stembusgang staat zo goed als vast.

Krim-bewoners kiezen voor meer autonomie of annexatie bij Rusland

© AFP

De stembureaus zijn open van 7 uur tot 19 uur. Een stem voor afscheuring van Oekraïne staat vast. De circa 1,5 miljoen stemgerechtigden hebben slechts twee keuzes: annexatie van de Krim bij de Russische federatie of een terugkeer naar de grondwet van 1992 waardoor de regio veel meer autonomie krijgt en zo goed als zelfstandig wordt.

Zestig procent van de inwoners van de regio zijn bovendien etnische Russen. De Krim-Tataren, een minderheid op het schiereiland, hebben aangekondigd dat ze de stembusgang boycotten. Zij maken zich zorgen over hun toekomst.

Geen fraude

Sinds eind februari bezetten duizenden militairen de luchthavens en militaire basissen in de regio. De lokale Russisch gezinde autoriteiten zeggen dat die de stembussen zullen bewaken. Diezelfde autoriteiten voorspellen dat meer dan 80 procent van de stemmen zal gaan naar de aanhechting bij Rusland.

Een internationale observatiemissie geleid door de Poolse politicus Mateusz Piskorski zei zaterdag dat er geen aanwijzingen zijn van fraude bij de stembusgang.

Omstreden

Het referendum is erg omstreden. De VS en heel wat andere landen hebben al laten weten dat ze de uitkomst van de volksraadpleging niet zullen erkennen. Ze dreigen bovendien met sancties tegen Rusland.

Moskou van zijn kant houdt vol dat de inwoners van de Krim het recht hebben om te kiezen voor een toekomst met of zonder Oekraïne.

Veto

Rusland stelde zaterdag nog zijn veto tegen een door de Verenigde Staten ingediende resolutie bij de VN-Veiligheidsraad. In de resolutie worden alle staten opgeroepen het referendum over de onafhankelijkheid van de Krim niet te erkennen. China, nochtans beschouwd als een bondgenoot van Moskou, onthield zich bij de stemming.

Aangezien Rusland permanent lid is van de V-Raad werd de resolutie verworpen.

Compromis?

Wat de gevolgen van het referendum zullen zijn, is niet helemaal duidelijk. Rik Coolsaet, expert internationale relaties van de Universiteit Gent, zei in De Morgen te verwachten dat het Westen en Rusland alsnog een compromis zullen sluiten.

'Poetin kan zich als staatsman opwerpen en verklaren dat hij in het belang van de vrede en stabiliteit de annexatie niet kan bekrachtigen. Hij zal dat echter pas doen als hij van het Westen duidelijke garanties heeft gekregen', aldus Coolsaet.

Lees meer over:

Onze partners