Krijgt Turkse vrouw in rode jurk gerechtigheid?

16/01/14 om 12:02 - Bijgewerkt om 12:04

De politieman die de vreedzaam betogende Turkse vrouw, die bekend werd als 'de vrouw met de rode jurk', met traangas aanviel, riskeert een gevangenisstraf van drie jaar.

Krijgt Turkse vrouw in rode jurk gerechtigheid?

© Reuters

Politieman Fatih Zengin wordt volgens de website van de BBC beschuldigd van het gebruik van overmatig geweld tegen Ceyda Sungur, een jonge vrouw die op een korte afstand van hem stond en zich niet agressief gedroeg tijdens de protestacties op het Taksimplein in de Turkse stad Istanboel.

Van het incident werden foto's gemaakt door Reuters-fotograaf Osman Orsal die de wereld rond gingen via de pers en de sociale media. De jonge vrouw die een opvallende rode jurk droeg, werd daarop het symbool van het Turkse protest. Er werden ook affiches en stickers gemaakt met de foto van de vrouw.

De voorbije zomer stierven minstens zes mensen en raakten duizenden gewond bij de antiregeringsprotesten. De vreedzame acties waren aanvankelijk gericht tegen de plannen voor het Gezi-park, maar escaleerden in een ongezien protest tegen het regime van premier Recep Tayyip Erdogan na het hardhandige optreden van de politie.

De dame in de rode jurk werd ook een symbool voor alle vrouwelijke demonstranten. Zij voelen zich bedreigd door het beleid van Erdogans regering. De Turkse premier Erdogan bevorderde bijvoorbeeld de hoofddoek. Zo mogen vrouwen op islamitische scholen weer hoofddoeken dragen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners