Krant Trouw trekt 126 artikels in

20/12/14 om 03:46 - Bijgewerkt om 03:46

De Nederlandse krant Trouw trekt 126 artikels in die zijn geschreven door een vorige maand ontslagen redacteur. De journalist in kwestie heeft een "onverklaarbaar groot aantal niet-traceerbare bronnen" gebruikt, oordeelde een onafhankelijke commissie van externe deskundigen die Trouw heeft ingesteld.

Krant Trouw trekt 126 artikels in

© /

Journalist Perdiep Ramesar heeft in zijn stukken mensen opgevoerd en geciteerd die niet terug te vinden zijn. De krant trekt ook de handen af van een geruchtmakend artikel over het bestaan van een 'shariadriehoek' in de Haagse Schilderswijk, waar radicale moslims de dienst zouden uitmaken. Dat artikel was destijds voer voor politiek debat.

Er is twijfel over de betrouwbaarheid van dat en de andere artikelen. Het gaat om artikelen die grotendeels gebaseerd zijn op onder meer anonieme bronnen en bronnen met een gefingeerde naam.

Ook de krant zelf krijgt een veeg uit de pan. De commissie adviseert de redactie meer onderlinge controle uit te voeren en raadt de aanstelling van een ombudsman of -vrouw aan. De commissie is in haar rapport ook kritisch voor de leidinggevenden op de redactie. Die hebben de journalist onvoldoende gecontroleerd en begeleid bij het maken van de teksten, luidt het. De hoofdredactie zou bovendien "erg gemakkelijk" steun hebben gegeven toen er werd getwijfeld aan de betrouwbaarheid van het artikel over de Schilderswijk. De hoofdredactie stelde inmiddels dat er lessen moeten worden getrokken uit de "pijnlijke conclusies".

Aangevochten

Ramesar vecht zijn ontslag aan en weigerde te reageren op inhoudelijke vragen van de werkgroep. De journalist was van mei 2007 tot november dit jaar aan de slag voor Trouw en produceerde 1.224 artikels. In 2009 werd hij al door chefs op de redactie meerdere malen gewezen op slordig bronnengebruik.

Eerder werden andere media en kranten door fraudebeschuldigingen getroffen. Maar bij Trouw, dat bekendstaat als een heel degelijke, deugdelijke krant, die wars is van sensatie, komt de zaak extra hard aan.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners