Krachtige cycloon treft door oorlog geteisterde Jemen

04/11/15 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:48

De cycloon Chapala raast over het door oorlog geteisterde Jemen. Al meer dan 40.000 mensen zijn ontheemd en het aantal onmiddellijk getroffen slachtoffers zal waarschijnlijk oplopen tot 1,1 miljoen mensen.

Krachtige cycloon treft door oorlog geteisterde Jemen

Cycloon raast over Jemen © AFP

Door de cycloon Chapala zijn in Jemen meer dan 40.000 mensen ontheemd. Dat zegt het VN-kantoor voor humanitaire zaken UNOCHA.

De cycloon, zeldzaam in Jemen, kwam dinsdag op het Jemenitische vasteland aan. Eerste berichten gewagen van drie dodelijke slachtoffers en 34 gewonden, aldus UNOCHA. Maar het aantal onmiddellijk getroffen slachtoffers zal waarschijnlijk oplopen tot 1,1 miljoen mensen, aldus UNOCHA.

De organisatie waarschuwde dat de impact het ergste zou zijn in de zuidelijke provincies Shabwah en Hadhramaut, die samen 1,9 miljoen inwoners tellen. Van hen heeft 76 procent nu al nood aan humanitaire hulp. Die gebieden kunnen door de cycloon 610 millimeter regenval te slikken krijgen, veel meer dan wat jaarlijks in Jemen valt, klinkt het.

Luchtaanvallen

Naast natuurgeweld gaat Jemen sinds maart gebukt onder een gewelddadig conflict. Een coalitie geleid door Saoedi-Arabië voert namelijk intensieve luchtaanvallen uit tegen de sjiitische Houthi-rebellen, die de Jemenitische hoofdstad Sanaa en het noorden van Jemen in handen hebben.

Sinds het begin van de luchtaanvallen zouden al meer dan 5.000 personen (waaronder 2.300 burgers) om het leven zijn gekomen. Voorts leidt het geweld tot een humanitaire ramp in het straatarme land. Miljoenen inwoners hebben geen toegang tot drinkbaar water, voedselhulp en medische verzorging. (Belga/AVE)

Onze partners