Kosovo plant eigen leger, Belgrado steigert

NAVO-soldaten in Kosovo © Reuters

De regering van Kosovo is van plan een eigen leger op te richten om de ‘soevereiniteit van het Kosovaarse territorium’ te beschermen.

De regering van Kosovo heeft een project voor het oprichten van een eigen leger voorgesteld. Dat Kosovaarse leger moet, volgens de regering in Pristina, de “soevereiniteit van het Kosovaarse territorium” beschermen. Het voornemen is al op onvrede onthaald in Belgrado.

Kosovo was een Servische provincie die sinds 1999 onder feitelijk NAVO-protectoraat kwam te staan en die zich in 2008 eenzijdig, maar volgens een deel van de internationale gemeenschap conform het internationale recht (“zelfbeschikking”), onafhankelijk verklaarde. Onder andere Servië, maar bijvoorbeeld ook Spanje en Cyprus, hebben die onafhankelijkheid niet erkend.

40 procent werkloosheid

Het toekomstige leger, 5.000 man sterk, zou gevormd worden rond de KSF (Kosovo Security Force), opgericht in 2009 en opgeleid door de NAVO. Hoofdtaak is de bescherming van Kosovo’s “territoriale integriteit”, zei premier Hashim Thaci, voormalig leider van het paramilitaire en tijdelijk als terroristisch bestempelde KLA (Bevrijdingsleger van Kosovo). Voor dat officiële leger, dat in 2019 operationeel moet zijn, wordt jaarlijks een budget van 65 miljoen euro uitgetrokken, een fiks bedrag voor een landje met een werkloosheidspercentage dat rond de 40 procent schommelt.

Vijftien jaar na de NAVO-bombardementen op Servië is het bondgenootschap nog steeds “belast” met de veiligheid van het Kosovaarse grondgebied. Kosovo heeft sowieso geen gebrek aan militairen. Het huisvest namelijk Camp Bondsteel, de grootste VS-legerbasis buiten de Amerikaanse grenzen. Volgens sommigen werd dat kamp tijdens de ‘war on terror’ ook gebruikt als detentiecentrum. Alvaro Gil-Robles van de Raad van Europa omschreef Bondsteel in 2005 als een soort Guantanamo-light. Belgrado heeft al laten weten zich tot de VN-Veiligheidsraad te zullen richten en eist een spoedzitting van de V-Raad. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content