Kosovo-conflict zet VN-Veiligheidsraad onder spanning

© Reuters

Het grensconflict in Kosovo heeft ook tot spanningen bij de Verenigde Naties geleid.

Westerse landen willen het geschil over twee grensovergangen tussen Servië en Kosovo bijna volledig uit de besprekingen van de VN-Veiligheidsraad houden en zich tot een positiebepaling beperken. Rusland dringt echter aan op een open debat.

Als de vetomacht voet bij stuk houdt, kan het machtigste VN-orgaan vrijdag aan het redetwisten slaan in een open zitting. En dat op de laatste werkdag van het zondag eindigende Duitse voorzitterschap.

De-escaleren

‘De situatie moet ter plaatse gezamenlijk met de KFOR en EULEX gede-escaleerd worden’, zei de Duitse VN-ambassadeur Peter Wittig tot de NAVO- en EU-missies in Kosovo. De tegenstrijdigheden kunnen enkel tussen Belgrado en Pristina opgelost worden. ‘Deze dialoog – onder leiding van de Europese Unie – is het juiste forum om ook de actuele kwesties te behandelen’.

Donderdagnamiddag (plaatselijke tijd) zal de voor alle missies van de blauwhelmen verantwoordelijke vice-secretaris-generaal Alain Le Roy de Veiligheidsraad over de incidenten informeren.

Servië probeert echter blijkbaar via Rusland toch nog een open debat te verkrijgen. Westerse diplomaten tonen zich terughoudend: ‘Diplomatieke inspanningen van beide kampen in de regio zelf zijn voorlopig duidelijk nuttiger’. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content