Kosovaars premier gelinkt aan orgaanhandel

15/12/10 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:30

Een rapport van de Raad van Europa brengt huidig Kosovaars premier Hashim Thaci in verband met orgaanhandel.

Een rapport van de Raad van Europa linkt de Kosovaarse premier Hashim Thaci aan orgaanhandel. Thaci spreekt van laster.

Volgens het rapport, dat werd opgesteld door de Zwitserse onderzoeker Dick Marty, stond Thaci als lid van het voormalig Kosovaars Bevrijdingsleger UCK aan het hoofd van een groepering binnen het UCK die zich bezighield met handel in organen van Servische gevangenen.

Volgens Marty zijn er veel aanwijzingen die de orgaanhandel bevestigen. De organen werden de gevangenen afgenomen op Albanees grondgebied en nadien naar het buitenland verstuurd. Marty haalt getuigen aan volgens wie de gevangenen met een kogel in het hoofd werden afgemaakt vooraleer 'geopereerd' te worden.

Het rapport maakte de omvang van de handel niet duidelijk. De 'mafia-achtige' groepering die werd geleid door Thaci zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan smokkel van wapens en drugs.

In een reactie spreekt Thaci van laster. Hij won volgens de kiescommissie afgelopen zondag met zijn partij PDK de verkiezingen in Kosovo. De oppositie loopt storm tegen die verkiezingszege omdat ze zou zijn gemanipuleerd.

'Bewijzen overmaken'

In een reactie op de aantijgingen aan het adres van Thaci heeft de Europese Commissie Marty woensdag gevraagd om bewijzen over te maken aan de bevoegde overheden, met inbegrip van de Europese Eulex-missie in Kosovo.

De Europese Commissie bleef voorzichtig door het belang te benadrukken van de strijd tegen de georganiseerde misdaad in de landen van de westelijke Balkan. Maar ze benadrukt dat ze de beschuldigingen ernstig neemt.

Onze partners