'Korte klederdracht van vrouwen daagt misdadigers uit'

27/12/12 om 13:02 - Bijgewerkt om 13:02

In Italië is een schandaal ontstaan nadat een priester had beweerd dat de kledij van vrouwen misdadigers kan provoceren.

'Korte klederdracht van vrouwen daagt misdadigers uit'

© Reuters

Op het aanhangbord van zijn kerk hing een Italiaanse priester een manifest op, dat vrouwen vraagt na te denken of hun klederdracht geen misdadigers uitdaagt. De leden van zijn congregatie reageerden geschokt en posten een foto van het pamflet op Facebook.

Don Piero Corsi, pastoor van San Terenzo aan de Ligurische kust in het noordwesten van Italië, had het pamflet op kerstdag aan de deur van zijn kerk gehangen. Onder de titel: 'Gezonde zelfkritiek. Hoe vaak dagen vrouwen uit?' schrijft de priester: "Vrouwen lokken door hun korte klederdracht, die zich verwijdert van het deugdzame leven en van het gezin, instincten uit." Corsi vraagt vrouwen dan ook om na te denken of ze het door die kledij misschien niet zelf zoeken.

Kinderen alleen laten

Maar Corsi heeft het niet alleen over de kledij van de vrouwen. "Feit is dat vrouwen steeds meer spanningen creëren door de kinderen alleen te laten, het huis niet goed te onderhouden, fastfood te kopen,..."

De tekst veroorzaakte een waar schandaal in Italië. Maria Gabriella Carnieri Moscatelli, voorzitter van de noodtelefoon voor vrouwen 'Telefono Rosa', zegt dat het pamflet aanzet tot geweld tegen vrouwen en roept zowel premier Mario Monti als paus Benedictus XVI op om de boodschap te veroordelen. Volgens de organisatie veroorzaakt seksueel geweld tegen vrouwen in Italië meer dodelijke ongevallen dan kanker. Meestal is de echtgenoot of een voormalige partner de dader.

Slapeloze nacht

Volgens de Italiaanse media zijn in het land het afgelopen jaar 118 vrouwen omgebracht.

De bisschop van La Spezia in Ligurië, Ernesto Palletti, beval de priester het manifest te verwijderen, wat hij ook onmiddellijk deed. De inhoud strookt niet met de algemene veroordeling van geweld jegens vrouwen, meende de bisschop.

Don Piero kondigde aan ontslag te nemen "na een slapeloze nacht als gevolg van pijn en wroeging veroorzaakt door de gerechtvaardigde polemiek" na zijn "onvoorzichtige provocatie". Hij bood ook zijn verontschuldigingen aan. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners