Koning Willem-Alexander: 'Nederland is sterk land in instabiele wereld'

20/09/16 om 16:03 - Bijgewerkt om 23:12

De Nederlandse koning Willem-Alexander was opvallend positief in zijn troonrede op Prinsjesdag. Hij blies de loftrompet over de economische toestand van het land en stelde dat Nederland 'een sterk land in een stabiele wereld is'. Gevaren van buitenaf noemde hij 'onzekere internationale ontwikkelingen', zoals de brexit, de terreurdreiging en vluchtelingenstromen.

Koning Willem-Alexander: 'Nederland is sterk land in instabiele wereld'

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima © Belga Image

'Nederland heeft weer vaste grond onder de voeten gekregen. De financieel-economische crisis ligt achter ons,' zo begon koning Willem-Alexander volgens Nederlandse media zijn jaarlijkse toespraak op Prinsjesdag, de plechtige start van het politieke jaar bij onze noorderburen.

De vorst merkte op dat de koopkracht dit jaar en volgend jaar opnieuw toeneemt en de werkloosheid, het begrotingstekort en de staatsschuld dalen.

'Dat ons land er nu beduidend beter voor staat en weer meedoet in de kopgroep van Europa,' aldus de koning, 'is een collectieve prestatie. Velen brachten financiële offers en er is een groot beroep gedaan op de bereidheid veranderingen te accepteren in het dagelijks leven. Zonder het doorzettingsvermogen, het harde werken en de ondernemerszin van de Nederlandse bevolking was het resultaat minder positief geweest.'

Gevaren

Tegelijkertijd waarschuwde Willem-Alexander voor de internationale dreiging van terrorisme, de instabiliteit aan de buitengrenzen van Europa, het vluchtelingenvraagstuk en de economische onzekerheden op de wereldmarkt, zoals lage groeicijfers in China en Brazilië en het Verenigd Koninkrijk dat uit de EU stapt. 'Reële problemen met een grote impact op het dagelijks leven'.

Opmerkelijk is ook dat de Nederlandse koning hamerde op de Nederlandse waarden die ook voor nieuwkomers gelden. 'In Nederland is lang gestreden voor een aantal democratische waarden, waaronder de scheiding van kerk en staat, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. In ons land zijn mannen en vrouwen gelijk voor de wet en maken we geen onderscheid naar ras, geloof of seksuele geaardheid. Iedereen die in ons land wil wonen, moet deze waarden respecteren en naleven. Van niemand wordt gevraagd de eigen herkomst of cultuur te verloochenen, maar aan grondwettelijk vastgelegde normen kan niet worden getornd en tegen intimidatie en geweld wordt hard opgetreden.'

Tot slot concludeerde de koning dat Nederland 'een sterk land is in een instabiele wereld.' Lees de volledige troonrede van de Nederlandse koning.

'Te rooskleurig'

Vanuit de oppositie kwamen er verschillende reacties dat de troonrede te rooskleurig was, onder meer van PVV-leider Geert Wilders en Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66.

(KVDA)

Onze partners