Koning Spanje: 'Catalaanse autoriteiten hebben systematisch de regels geschonden'

03/10/17 om 21:42 - Bijgewerkt om 21:59

Bron: Belga

De Spaanse koning Felipe VI heeft de Catalaanse autoriteiten er dinsdag tijdens een televisietoespraak van beschuldigd de rechtsstaat niet te respecteren. Hij noemde de organisatie van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum 'onverantwoordelijk gedrag'.

Koning Spanje: 'Catalaanse autoriteiten hebben systematisch de regels geschonden'

© AFP

De koning reageerde dinsdag voor het eerst op het referendum van zondag en het het geweld dat dat met zich heeft meegebracht. "De Catalaanse autoriteiten hebben op een systematische manier de regels geschonden, en hebben een onaanvaardbaar gebrek aan loyauteit getoond voor de machthebbers van de staat, die zij in Catalonië representeren", stelde Felipe.

Hij beschuldigde de regionale autoriteiten ervan "buiten de wet en de democratie te zijn getreden" en te proberen om "de eenheid van Spanje te breken". Ook zetten de Catalanen de "stabiliteit van Catalonië en heel Spanje op het spel".

De koning riep de Catalanen ook op om de "grondwettelijke orde" te verzekeren. Het Grondwettelijk Hof had het referendum van zondag verboden.

Eerder stelde de Spaanse premier Mariano Rajoy al dat er zondag "geen referendum maar een enscenering" heeft plaatsgevonden.

Volgens de Catalaanse autoriteiten hebben 42,3 kiesgerechtigden hun stem uitgebracht, en heeft 90 procent voor de onafhankelijkheid gestemd. Door rellen raakten op de dag van het referendum meer dan 800 mensen gewond.

'In Barcelona betogen 700.000 demonstranten tegen politiegeweld'

De gemeentelijke politie van Barcelona schat dat dinsdag 700.000 mensen in de regionale hoofdstad hebben deelgenomen aan demonstraties om te protesteren tegen de gewelddadigheden van de Spaanse politie, die zondag het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië hebben overschaduwd. Een woordvoerder van het stadsbestuur zei dat bij de cijfers rekening werd gehouden met de verschillende demonstraties in de stad in de loop van de namiddag en de avond.

Onze partners