Koning Filip op bezoek bij koning Willem-Alexander

08/11/13 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:05

Koning Filip en koningin Mathilde hebben hun eerste buitenlandse staatsbezoek afgelegd. Ze ontmoetten het Nederlandse koningspaar in Den Haag.

Koning Filip op bezoek bij koning Willem-Alexander

© Belga

Koning Filip en koningin Mathilde zijn op het paleis Noordeinde in Nederland ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Het gaat om het eerste staatsbezoek van de nieuwe koning, die later op de dag ook in de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag wordt ontvangen.

Filip en Mathilde worden vergezeld door premier Elio Di Rupo en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Hoewel Willem-Alexander het niet hoog op heeft met protocol, liet hij het viertal toch opwachten door een erehaag van paleiswachten. Het gaat om een officiële kennismaking tussen beide nieuwe koningsparen, echt dringende zaken staan er niet op de agenda.

Perikelen in Rusland

In Nederland wordt de komst van ons staatshoofd grotendeels ondergesneeuwd door de afreis van Willem-Alexander en Maxima naar Rusland, waar ze vrijdagavond nog zullen dineren met president Vladimir Poetin. Die ontmoeting vormt het slot van het Nederland-Ruslandjaar, dat jammerlijk fout liep door een reeks diplomatieke incidenten tussen beide landen.

De publieksopkomst bleef in Den Haag - de voorziene dranghekken ten spijt - beperkt tot enkele toevallige passanten. Een groep gepensioneerde personeelsleden van Fortis, toevallig op uitstap in Nederland, zorgde voor de Belgische aanwezigheid. (Belga/TE)

Onze partners