Koning Felipe VI pleit voor verenigd Spanje

Koning Felipe en koningin Letizia © Reuters

De nieuwe Spaanse koning Felipe VI de Bourbon belooft een “integere en transparante monarchie”. Hij sprak ook zijn geloof uit in een verenigd Spanje.

De jonge koning, in militair uniform, kreeg uit de handen van zijn vader Juan Carlos de rode zijden sjerp van opperbevelhebber van het leger overhandigd. Nadien legde hij de eed af en hield een eerste toespraak.

“We willen een Spanje waarin alle burgers het vertrouwen terugvinden in de instellingen. Een Spanje waarin alle vormen om zich Spaans te voelen een plaats hebben”, zei de nieuwe koning voor het parlement. Felipe VI benadrukte steeds het algemeen belang voor ogen te zullen houden. De nieuwe koning sprak ook de liefde uit voor zijn land. “Ik geloof in deze grote natie, ze ligt mij nauw aan het hart”.

Hij bedankte zijn vader, Juan Carlos, die na vier decennia troonsafstand deed. “Een buitengewone koning wordt vandaag deel van onze geschiedenis, met een uitzonderlijke erfenis”.

Bij de eedaflegging was ook koningin Letizia aanwezig. Zij lachte haar man hartelijk toe. Ook de kinderen Leonore en Sofia waren aanwezig. Na de eedaflegging ging het met de limousine naar het koninklijk paleis, waar een balkonscène volgde.

De dag zal worden afgesloten met een receptie op het koninklijk paleis voor 2.000 genodigden en buitenlandse ambassadeurs. Grote afwezige wordt Juan Carlos en de zus van de nieuwe koning, Christina. Zij is verwikkeld in een corruptieschandaal.

Zware opdracht

Na de feestelijkheden donderdag wacht Felipe VI een zware opdracht. Uit peilingen blijkt dat de helft van de Spanjaarden de monarchie niet meer steunt. Tegenstanders willen een referendum dat beslist over de staatsvorm in het land. Zij die hem wel nog steunen, hebben torenhoge verwachtingen van de jonge monarch, verwachtingen die hij waarschijnlijk niet zal kunnen inlossen.

“De Spanjaarden verwachten dat hij een oplossing vindt voor Catalonië, dat zich dreigt af te scheuren, voor de torenhoge werkloosheid en dat de instellingen worden vernieuwd”, illustreert een journalist van El Mundo. “Het risico bestaat dat men teleurgesteld zal zijn”. De macht van de koning is immers sterk ingeperkt, hij heeft weinig manoeuvreerruimte om in te grijpen.

De eerste grote test wordt het referendum in november in Catalonië over onafhankelijkheid. Felipe VI spreekt Catalaans en onderhoudt bijzondere banden met de regio. Er wordt van hem verwacht dat hij de dialoog tussen de federale en regionale regering weer op gang brengt.

Ook de gevolgen van de economische crisis blijven voelbaar in Spanje. De werkloosheid schommelt er nog steeds rond de 25 procent, één van de hoogste in Europa. Maar de koning heeft niet de bevoegdheid om economische hervormingen te beslissen. Hij kan wel proberen om via internationale contacten investeerders naar Spanje te lokken of Spaanse bedrijven aan nieuwe afzetmarkten te helpen.

En dan is er nog het corruptieschandaal met zijn zus Christina en haar man Inaki Urdangarin. Corruptie is volgens een peiling de belangrijkste zorg van de Spanjaarden, na werkloosheid. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content