Koning Abdullah van Saoedi-Arabië overleden: religieus soepeler dan politiek

© Reuters

De Saoedische koning Abdullah bin Abdul Aziz al-Saudhad is overleden. Dat werd officieel bekend gemaakt op de televisie. Zijn halfbroer Salman bin Abdulaziz volgt hem op.

Koning Abdullah van Saoedi-Arabië is overleden. Dat bericht de nationale televisie vrijdagochtend. De Saoedische koning werd enkele weken geleden met een longinfectie in het ziekenhuis opgenomen, waar hij een tijdje kunstmatig beademd werd. Zijn halfbroer, kroonprins Salman, zal hem opvolgen.

Over de precieze leeftijd van Abdullah bestaat onduidelijkheid. Volgens sommige berichten is hij geboren in augustus 1923, volgens andere in 1924. Pas na zijn 80ste, in augustus 2005, besteeg Abdullah de troon, na de dood van koning Fahd.

Koning Abdullah – voluit Abdullah bin Abdul Asis Al-Saud – voerde in zijn laatste levensjaren een modernisering door in het streng religieuze koninkrijk. Tegen de wil in van invloedrijke islamgeleerden richtte hij in 2009 de Koning Abdullah Universiteit voor Wetenschappen en Technologie op, waar mannen en vrouwen samen mochten studeren en onderzoek voeren.

In 2013 benoemde hij voor het eerst vrouwen in de Sjoera (een soort parlement zonder wetgevende bevoegdheden).

Politiek onverbiddelijk

Maar tegenover politieke tegenstanders was Abdullah onverbiddelijk: sjiitisch protest werd neergeslagen en doodgezwegen. Vrouwen die zich niet hielden aan het rijverbod konden zich verwachten aan strenge straffen.

En op dit moment zorgt de lijfstraf van de islamkritische blogger Raif Badawi voor internationale beroering. Hij werd naast een celstraf van tien jaar veroordeeld tot duizend stokslagen, omdat hij op het internet de islam beledigd en het secularisme geprezen zou hebben.

Belangrijkste speler in Midden-Oosten

Saoedi-Arabië speelde ook zijn rol in andere landen in het Midden-Oosten. Zo steunde Riyad in 2012 de afzetting van president Mohammed Mursi van de Moslimbroeders door het Egyptische leger.

In Bahrein hielpen Saoedische pantservoertuigen het sjiitische massaprotest tegen de soennietische machtshebbers neerslaan.

En in Syrië ten slotte hielp het koningshuis de oppositie in de strijd tegen de regering van president Bashar al-Assad.

Ondanks (of dankzij) die staat van dienst was Abdullah een van de populairste koningen uit de geschiedenis van het koninkrijk. Dat zou ertoe bijgedragen hebben dat het protest tijdens de Arabische Lente, die begon in 2010, in zijn land beperkt bleef. (Belga/MS/SD)

((Belga/MS))

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content