Komt biomassacentrale in Langerlo in gevaar?

De biomassacentrale in Oostende © BELGA

Het lot van de geplande biomassacentrale in het Genkse Langerlo hangt aan een zijden draadje, zo schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws vrijdag. Het Vlaams energieagentschap (VEA) gaat niet in op de vraag van de Estse uitbater om de deadline te verleggen.

Het wordt bijzonder moeilijk om de biomassacentrale in Langerlo nog voor de zomer van 2018 af te krijgen. Als Langerlo de deadline mist, vervallen de meer dan 2 miljard euro groenestroomsubsidies die door de vorige regering waren beloofd. Die steun betalen we met zijn allen via de Vlaamse energieheffing (‘Turteltaks’) op de elektriciteitsfactuur.

Het Estse bedrijf Graanul Invest worstelt al een tijd met het project om de voormalige steenkoolcentrale in Langerlo om te bouwen naar een groene centrale. Die zal houtkorrels verbranden uit de eigen fabrieken van Graanul.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) noemt zich een koele minnaar van het project. Zijn partij hoopt dat het schrappen van de miljardensteun voor biomassa kan leiden tot een verlaging van de Turteltaks. ‘Als ik de kans krijg om dit project te schrappen, dan zal ik dat meer dan waarschijnlijk ook doen’, zei Tommelein vorig jaar in een dossier van Knack over groenestroomoplossingen..

Maar hij blijft voorzichtig: ‘Dit is nog niet het officiële einde van het project. Ze hebben nog tijd tot de zomer van 2018 om de centrale op te starten.’

Bovendien moet Vlaanderen nog steeds zijn doelstellingen halen op vlak van hernieuwbare energie. ‘Dan zal ik met een volledig nieuw energieplan moeten komen. We zullen dan nog meer moeten investeren in zon, wind en warmte. Maar als we de energie-omslag allemaal samen – burgers, bedrijven én overheden – ondersteunen, lukt het misschien ook zonder Langerlo’, aldus Tommelein.

‘Biomassacentrales in Gent en Genk waren de gemakkelijke oplossing’, klonk het vrijdagochtend ook in De Ochtend op Radio 1. ‘Ik kies een andere, misschien moeilijkere opdracht om mensen en bedrijven te stimuleren om over te schakelen naar zon, wind en warmte. Op lange termijn is dat veel duurzamer. Want hout verstoken om groene energie te bekomen, dat leek me toch een contradictie.’

Partner Content