Koerdische activistes vermoord in Parijs

10/01/13 om 10:03 - Bijgewerkt om 10:03

Drie Koerdische activistes werden in de lokalen van het Koerdisch instituut teruggevonden met een kogel in hun hoofd. De Vereniging van de Koerdische Gemeenschap riep intussen al op tot demonstraties.

Koerdische activistes vermoord in Parijs

© Reuters

In de lokalen van het instituut van de Koerdische gemeenschap in het oosten van de Franse hoofdstad, werden de lichamen van drie vrouwen teruggevonden. Ze werden omgebracht door een kogel in het hoofd.

Volgens de politie van Parijs staat één van de vrouwen, Sakine Cansiz volgens de Franse radio, bekend als mede-oprichtster van de PKK, de Koerdische arbeiderspartij die een onafhankelijke Koerdische staat wil stichten in het zuiden van Turkije. Eén van de andere drie slachtoffers is Fridan Dogan, een 32-jarige medewerkster van het centrum.

Raden naar het motief
Naar het motief achter de schietpartij blijft het voorlopig gissen. Alle drie hadden ze een kogel door het hoofd gekregen. "De locatie van de misdaad en de werkmethode van de dader doen denken aan een afrekening. Al valt hier weinig voor te zeggen zonder dat er een onderzoek werd gevoerd", zegt een bron binnen de politie.

De voorzitter van het instituut, Leon Edart, vertelde dat de buren van het instituut alvast niets ongewoon hebben opgemerkt. Een van de medewerkers van het instituut was gisteren wel op zoek naar de drie vrouwen, maar kon de gebouwen van het instituut niet betreden.

Demonstraties in ParijsDe afgelopen 25 jaar overleden al meer dan 40.000 mensen in het dispuut tussen de leden van de PKK en de Turkse staat. Intussen begon de onafhankelijkheidspartij wel gesprekken met de overheid van Turkije. Oprichter en huidig leider Abdullah Öcalan onderhandelt vanuit de gevangenis over de ontwapening van de milities van de partij.

De Federatie van Koerdische Verenigingen in Frankrijk (Feyka) heeft haar leden intussen al opgeroepen tot een demonstratie in de straten van Parijs. Voor de lokalen van het instituut verzamelde al een menigte.

Manuel Valls, de Franse minister van Binnenlandse zaken zit erg verveeld met de zaak. Mogelijk zorgt de kwestie voor een opflakkering van het geweld tussen Turken en Koerdische activisten. Hij noemt de afrekening "ontoelaatbaar" en beloofde het onderzoek van naderbij te volgen. Later op de dag zal hij de Koerdisch instituut bezoeken.

Ook alertheid in ons land
ook in België de maatregelen voor de Koerdische gemeenschap aangepast. Dat meldt Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken. "Over wat die aangepaste maatregelen precies inhouden, kunnen we niet meer details geven." "Uit de informatie die we daarop kregen, blijkt dat de gebeurtenissen in Parijs ook in België een impact kunnen hebben." (EA)

Lees meer over:

Onze partners