Koerden rukken op naar strategisch belangrijke IS-stad in Noord-Syrië

05/06/16 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:29

Bron: Knack

Een door Koerden aangevoerde strijdmacht baant zich steeds dichter een weg naar de strategisch belangrijke Noord-Syrische stad Minbij, die in handen is van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Koerden rukken op naar strategisch belangrijke IS-stad in Noord-Syrië

De wijken van Aleppo © REUTERS

Eenheden van de Democratische Krachten van Syrië (DFS) zijn nog slechts vijf kilometer verwijderd van de buitenwijken van de stad. Dat deelde het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (Sohr) zondag mee. Minbij is de belangrijkste stad van IS in de omgeving van de Turkse grens.

Bevrijding kinderen en vrouwen

Bij het offensief, dat enkele dagen geleden door de DFS is begonnen, werden volgens mensenrechtenactivisten zes jezidi-vrouwen en 15 -kinderen bevrijd. De jihadisten hadden na de verovering van het gebied Sinjar in het noordwesten van Irak in 2014 duizenden jezidi tot slaaf gemaakt of gedood. Ze beschouwen hen als ongelovigen.

De DFS is een coalitie van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) en andere groepen. De YPG is in Syrië de belangrijkste bondgenoot van de door de VS geleide coalitie. Enkele dagen geleden zijn eenheden van de DFS met Amerikaanse luchtsteun ook een grootschalige aanval ten noorden van het IS-bastion al-Raqqa begonnen.

Bij nieuwe aanvallen van het regime op wijken van de stad Aleppo die in handen van het verzet zijn, zijn zondag minstens 23 burgers omgekomen, aldus het Sohr. (Belga/NS)

Onze partners