Koerden ontdekken 9 massagraven met jezidi's in Irak

30/12/14 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:47

In het noorden van Irak hebben Koerdische peshmerga's negen massagraven met mensenlijke resten van jezidi's ontdekt.

Koerden ontdekken 9 massagraven met jezidi's in Irak

Jezidi-vluchtelingen © Reuters

Koerdische peshmerga's hebben in het noorden van Irak negen massagraven met de stoffelijke resten van jezidi's ontdekt. De doden zijn slachtoffers van de terreurmilitie IS (Islamitische Staat), meldde de Iraakse staatstelevisie Al-Iraqi op gezag van de Koerdische regering. Om hoeveel slachtoffers het gaat, is nog niet bekend. Een week geleden was al een graf met 70 dode jezidi's aangetroffen.

De graven werden in het Sinjargebergte ontdekt, dat vorige week door peshmerga's bevrijd werd, meldde Al-Iraqi. IS-jihadisten waren in augustus in het noorden van Irak opgerukt en hadden jacht gemaakt op de religieuze minderheid die daar leefde. Tienduizenden jezidi's waren voor de IS-strijders de bergen in gevlucht. Velen konden na weken van de hongerdood gered worden.

3.500 jezidi's gevangen gehouden

Half december bevonden zich nog ongeveer 9.000 vluchtelingen in het gebergte tijdens de bevrijding door de peshmerga's. Sinds augustus had de IS-militie duizenden jezidi's gevangengenomen. Slechts weinigen van hen konden tot dusver bevrijd worden.

Vandaag worden volgens het Iraakse mensenrechtencomité IHRC nog ongeveer 3.500 jezidi's gevangen gehouden door IS, onder wie 1.600 vrouwen, meldde de Koerdische nieuwssite Rudaw. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners