Klokkenluider Snowden verlaat luchthaven

01/08/13 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft tijdelijk asiel gekregen in Rusland en heeft de transitzone van de luchthaven in Moskou verlaten.

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft tijdelijk asiel gekregen in Rusland en heeft de transitzone van de luchthaven in Moskou, waar hij sinds zijn vlucht uit Hongkong verbleef, verlaten. Dat deelde zijn advocaat mee aan het persagentschap Interfax.

Snowden zat al sinds 23 juni vast in de transitzone van de Sjeremetjevo-luchthaven van Moskou. Na het lekken van informatie over de Amerikaanse veiligheidsdiensten maakten de Verenigde staten zijn reispaspoort ongeldig, wat een doortocht naar een van de Zuid-Amerikaanse landen die hem politiek asiel wilden verlenen vrijwel onmogelijk maakte.

Geen hinderpaal voor relatie Verenigde Staten en Rusland

Het toekennen van tijdelijk asiel aan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zal de relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten niet op het spel zetten, zo verwacht het Kremlin. Het gaat immers om een "vrij onbeduidende aangelegenheid", zo heeft Joeri Oesjakov, buitenlandadviseur van president Vladimir Poetin, aan het persbureau Interfax verklaard.

Nog voor het tijdelijk asiel - voor een periode van één jaar - aan Snowden was toegekend, hadden verschillende media in de VS geschreven dat Amerikaans president Barack Obama naar aanleiding van deze zaak wel eens zou kunnen beslissen om een gepland bezoek aan Moskou in september af te zeggen. Maar volgens het Kremlin wijst niets erop dat het zover zal komen, ondanks de Russische beslissing om niet in te gaan op de Amerikaanse vraag om Snowden uit te leveren. (Belga/AVE)

Onze partners