Klokkenluider Snowden op weg naar Moskou?

23/06/13 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Klokkenluider Edward Snowden heeft Hongkong verlaten. Volgens de regering aldaar zou hij dat vrijwillig gedaan hebben. Over zijn exacte bestemming bestaat onduidelijkheid. Er wordt gesproken van een tussenstop in Moskou.

Klokkenluider Snowden op weg naar Moskou?

© AFP

De klokkenluider van het Amerikaanse spionageprogramma Prism, Edward Snowden, die door het Amerikaanse gerecht in verdenking werd gesteld, heeft Hongkong zondag verlaten aan boord van een Aeroflot-toestel en zou op weg zijn naar Moskou. Dat meldt de krant South China Morning Post op haar website.

Volgens het dagblad steeg Snowden, die op 20 mei vanuit Hawaï in Hongkong arriveerde, op om 10.55 uur lokale tijd. Om 17.15 uur lokale tijd zou de voormalige IT-consultant van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo landen.

Volgens de regering in Hongkong heeft Edward Snowden, de klokkenluider van het Amerikaanse spionageprogramma Prism die door het Amerikaanse gerecht in verdenking werd gesteld, Hongkong vrijwillig verlaten. "Vandaag heeft Snowden Hongkong vrijwillig verlaten voor een derde land, en dat op een legale en normale manier", verklaarde een woordvoerder van de regering in een communiqué. Hij voegde eraan toe dat de autoriteiten in Hongkong "geen relevante informatie" kregen die de arrestatie van de 30-jarige Amerikaan rechtvaardigden, zoals de VS vroegen.

Intussen laat de website WikiLeaks via Twitter weten Snowden "te hebben geholpen" om Hongkong te verlaten en politiek asiel te verkrijgen in "een democratisch land". Op de website opgericht door Julian Assange, de klokkenluider die al lange tijd in de ambassade van Ecuador in Londen verblijft, staat te lezen dat WikiLeaks Snowden ook hielp met zijn reisdocumenten en een veilig vertrek uit Hongkong.

De Russische autoriteiten zijn niet op de hoogte van de komst van Snowden naar Moskou, zo verklaarde de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. Enkele weken geleden verklaarde Rusland zich wel bereid een eventuele asielaanvraag van Snowden te onderzoeken.

Als Snowden effectief op weg zou zijn naar Moskou dat zou dat evenwel slechts een tussenstap zijn. IJsland of Ecuador worden genoemd als eindbestemming.

South China Morning Post

De klokkenluider liet in de South China Morning Post in een interview optekenen dat de Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency (NSA) miljoenen Chinese sms-berichten heeft onderschept. Ook werden de computersystemen van de Tsinghua-universiteit, die als de meest prestigieuze van het land geldt, in Peking meermaals gehacked.

Voorts zegt Snowden aan het dagblad dat er in 2009 ook cyberaanvallen waren op de computers van het in Hongkong gevestigde Pacnet. Daarna werd die operatie wel stilgelegd. Pacnet beheert een van de grootste glasvezelnetwerken in de regio.

Snowden, een voormalige medewerker van de CIA en NSA, vluchtte naar Hongkong nadat hij bekendmaakte dat de Amerikaanse inlichtingendiensten op grote schaal gesprekken en dataverkeer onderscheppen. Hij zou nu dus op weg zijn naar Moskou, maar zekerheid daaromtrent bestaat niet. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners