Klokkenluider internetspionage treedt uit anonimiteit

10/06/13 om 10:12 - Bijgewerkt om 10:12

De Amerikaanse Edward Snowden maakte zichzelf in de Britse krant The Guardian bekend als klokkenluider van de spionageactiviteiten van het NSA op het internet.

De Britse krant The Guardian heeft de identiteit van de bron onthuld die lekte over het PRISM-programma, het structureel aftappen van informatie van miljoenen burgers door de Amerikaanse regering. Het gaat om de 29-jarige Edward Snowden.

Edward Snowden werkte jarenlang voor de CIA als specialist IT-beveiliging, en stapte in 2009 over naar een privébedrijf dat voor het NSA, National Security Agency, werkt. In de loop van de jaren merkte hij hoe ingrijpend de spionageactiviteiten van het NSA waren en raakte hij ontgoocheld in president Barak Obama. "De president zette het beleid voort waarvan ik dacht dat hij het zou inperken."

'Ik wist dat ik niets verkeerd had gedaan'

Britse en Amerikaanse kranten deden meerdere onthullingen over spionagepraktijken door Amerikaanse veiligheidsdiensten. In het interview vertelt Snowden dat NSA een structuur had uitgewerkt, waarbij bijna elk stukje communicatie wordt onderschept.

"Ik wil niet leven in een wereld waarin alles wat ik doe wordt vastgelegd", geeft hij aan als een van de argumenten waarom hij informatie lekte. Snowden verspreidde informatie over de spionagepraktijken van de geheime dienst. Het programma PRISM zou medewerkers direct toegang verschaffen tot de servers van een aantal van de grootste internetbedrijven en vrij laten grasduinen in e-mails, foto's, bestanden en de zoekgeschiedenis van internetgebruikers.

Snowden trad uit de anonimiteit omdat "ik wist dat ik niets verkeerd had gedaan." Hij ziet zichzelf niet als een held. "Maar ik wil nu eenmaal niet leven in een wereld zonder privacy",klinkt het.

Hongkong

Omdat de 29-jarige vreest voor zijn veiligheid, vluchtte hij naar Hongkong. Daar heeft hij naar eigen zeggen in drie weken tijd slecht drie keer zijn hotelkamer verlaten. Hij hoopt ergens asiel te krijgen, mogelijk in IJsland.

Ondertussen eist de republikein Republikein Peter King, die zitting heeft in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, de uitlevering van Snowden aan de Verenigde Staten. (AVE)

Onze partners