'Klis extreme moslimjongeren die in Syrië gaan vechten via Facebook'

06/06/13 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

De Belgische antiterrorisme-expert Gilles de Kerckhove wil geradicaliseerde moslimjongeren via Facebook ontmoedigen om te gaan strijden in Syrië.

"Om een betere grip te krijgen op het probleem van Europese jihadisten die in Syrië gaan strijden, moeten lidstaten Facebook, Twitter en Youtube inzetten. We weten dat dat nu eenmaal de kanalen zijn waarlangs jongeren worden gerekruteerd", zegt de Belg Gilles de Kerchove, de antiterrorismecoördinator van de Europese Unie.

Verschillende Europese landen vrezen dat strijders, die banden hebben met al-Qaida, geradicaliseerd terug naar huis keren en zo een gevaar betekenen voor de maatschappij. En in het ergste geval overgaan tot een terroristische aanslag. Zeker na de afslachting van de Britse soldaat bij klaarlichte dag in Londen, neemt de bezorgdheid alleen maar toe, schrijft The Guardian.

'500 tot 700 Europese strijders in Syrië'

De Kerckhove benadrukt dat het probleem van buitenlandse strijders op dit moment groter is dan ten tijde van de oorlog in Afghanistan. "Het is moeilijk om exacte cijfers te geven, aangezien veel jihadisten via het illegale parcours naar Syrië trekken, maar we schatten dat er op dit moment tussen de 500 en 700 Europeanen meevechten."

Anti-terreurmaatregelen zijn grotendeels het domein van de afzonderlijke lidstaten, maar de Kerckhove hoopt dat er toch een bereidheid is om samen te werken om gemeenschappelijke richtlijnen uit te tekenen. De Kerckhove wil ook Turkije benaderen omdat veel 'verdachte reizigers' vandaaruit Syrië binnengaan.

België is een voortrekker in het debat over de Syrië-strijders. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) stelt in dat verband enkele nieuwe initiatieven voor.

Onze partners