‘Klimaatverandering bijgedragen tot vernietigende kracht cycloon Pam’

Baldwin Lonsdale © BELGAIMAGE

Na de doortocht van cycloon Pam op de eilandenarchipel Vanuatu blijft het moeilijk om een juist beeld te krijgen van de ramp. Volgens president Baldwin Lonsdale heeft de klimaatverandering bijgedragen tot de vernielende kracht van de cycloon.

De klimaatverandering heeft ‘bijgedragen’ tot de vernietigende kracht van cycloon Pam, die op de eilandenarchipel Vanuatu hele dorpen heeft weggevaagd. Dat heeft president Baldwin Lonsdale van Vanuatu gezegd. De doortocht van de wervelwind kostte in de hoofdstad Port Vila het leven aan minstens zes mensen.

Lonsdale deed zijn uitspraak op de Australische televisie, net voor zijn vertrek uit Sendai, in het noordoosten van Japan, waar hij had deelgenomen aan een conferentie over het voorkomen van natuurrampen.

Snelle reactie internationale gemeenschap

De president sprak zich voorts lovend uit over de snelle reactie van de internationale gemeenschap. Hij benadrukte dat hij het geluk had op het moment van het drama in Sendai te zijn, waar hij onmiddellijk de hele wereld kon toespreken en toegang had tot de media.

Ter plaatse blijft het intussen erg moeilijk om een juist beeld te krijgen van de omvang van de ramp. Londsdale heeft het over zes doden en dertig gewonden in Port Vila, maar de autoriteiten ter plaatse, die zaterdag de noodtoestand uitriepen, vrezen voor een veel hogere slachtofferbalans.

Cycloon Pam trekt vandaag over Nieuw-Zeeland, voorlopig blijkt de schade daar mee te vallen.(Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content