‘Klimaatbeleid van Schauvliege subsidieert vervuilende industrie’

Joke Schauvliege © BELGA

Minister van Klimaat Joke Schauvliege (CD&V) stak 22 procent van haar budget voor klimaat in 16 buitenlandse vervuilende fossiele brandstofprojecten. Dat ontdekte Groen-parlementslid Hermes Sanctorum in documenten van de Vlaamse regering van N-VA, Open Vld en CD&V.

Bij deze 16 projecten zitten een oliemaatschappij in Rusland, aardgasindustrie in China, gasdistributie in Georgië en de steenkoolindustrie in Oekraïne.

‘Dat geld van de belastingbetaler voor het klimaat terechtkomt bij vervuilende bedrijven in verre landen, is hallucinant. Dezelfde CD&V-minister zegt ook dat ze geen geld heeft voor bossen en natuurgebieden in Vlaanderen. Ze maakt dus duidelijk de verkeerde keuzes’, zegt Sanctorum.

China, Rusland en India

‘Schauvlieges klimaatbeleid gaat in tegen het gezond verstand. Door geld te geven voor oplapwerk van vervuilende industrie wordt klimaatbeleid in Vlaanderen afgekocht. Terwijl er vandaag wel degelijk alternatieven zijn met een mooie toekomst’, zegt Groen-parlementslid Hermes Sanctorum.

Groen vraagt dan ook dat de Vlaamse regering dat belastinggeld vanaf nu gebruikt voor klimaatinvesteringen in Vlaanderen, zoals de isolatie van woningen of beter openbaar vervoer. Als ze dan toch geld geeft voor projecten in het buitenland, moet het over propere technologie gaan in landen waar het verschil kan gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld Afrikaanse landen. ‘Chinese, Russische en Indiase mastodonten moeten echt geen Vlaams belastinggeld krijgen’, besluit het parlementslid.

Schauvliege: ‘Groen zat zelf in regering toen decreet gestemd werd’

De opbouw van de kritiek van Hermes Sanctorum houdt niet helemaal steek, zo zegt minister Joke Schauvliege. ‘We willen de uitstoot wereldwijd naar beneden halen, daarvoor is er internationaal afgesproken dat we ook projecten in het buitenland steunen die de uitstoot van broeikasgassen naar beneden halen. ‘

De minister is het niet eens met de kritiek. ‘Via een internationaal mechanisme worden de fondsen heel streng gecontroleerd door de wereldbank, er wordt effectief toegezien of de uitstoot met die projecten naar beneden gaat. Dit is trouwens beslist in 2004, toen Groen nog in de regering zat. ‘

(Belga/VRT/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content