‘Klaveren koning’ van Saddam-regime is gedood, zegt Irak

Izzat Ibrahim al-Douri © Belga Image

Volgens Iraakse berichten is de voortvluchtige Izzat Ibrahim al-Douri gedood. Hij was een van de belangrijkste figuren van het Baath-regime onder Saddam Hoessein en werd recent gelinkt aan de terroristische groepering Islamitische Staat (IS).

Douri is om het leven gekomen bij een raid tegen IS in de noordelijke provincie Salahuddin, meldt de zender Al-Iraqiyya onder aanhaling van een functionaris. Zijn aanhangers ontkennen zijn dood, maar Al-Arabiya TV toonde een foto van wat zijn lijk moet zijn, meldt de BBC.

Klaveren koning

'Klaveren koning' van Saddam-regime is gedood, zegt Irak
© Belga Image

De 72-jarige Izzat Ibrahim al-Douri werd beschouwd als de rechterhand van de geëxecuteerde Iraakse dictator Saddam Hoessein. Na de omverwerping van Saddams regime door een Brits-Amerikaanse coalitie, was hij de op Saddam na meest gezochte man van het gevallen Baath-regime.

In het ‘kaartenspel’ van de 52 hoogste functionarissen die door de VS werden opgejaagd, stond Douri voor de ‘klaveren koning’. Op zijn hoofd stond 10 miljoen dollar. De man werd nooit gevat en zou banden met IS zijn beginnen aanknopen.

Ramadi

Intussen is IS diep in de stad Ramadi doorgedrongen. De soennitische fundamentalisten wisten de Grote Moskee te veroveren en belegeren de zetel van de provincieregering, het militaire bevel en een ziekenhuis. Dat meldt de Iraakse website al-Sumeria News.

Ramadi is de hoofdstad van de soennitische, aan Syrië grenzende provincie Anbar, en ligt op zo’n 100 km ten westen van de hoofdstad Bagdad. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content