Kiss-in in Amsterdam voor 'recht om overal te mogen zoenen'

14/08/12 om 15:59 - Bijgewerkt om 15:59

De Nederlandse topfotograaf Erwin Olaf organiseert een kiss-in in Amsterdam nadat iemand hem en zijn vriend aanmaande om op te houden met kussen.

Kiss-in in Amsterdam voor 'recht om overal te mogen zoenen'

© Belga

Het incident vond zaterdagavond plaats aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West. Na een etentje in restaurant Razmataz stonden Erwin Olaf en zijn vriend Kevin Ray Edwards te zoenen op het terras van een snackbar. Dit tot onvrede van de uitbater, die de Nederlandse fotograaf aanmaande om daarmee op te houden en uit zijn gezichtsveld te verdwijnen.

"Iets waar we geen gehoor aan gaven, integendeel", schreef een verontwaardigde Olaf de dag nadien op zijn Facebookpagina. "We gaven elkaar nog een zoen en vertelden hem op luide toon dat we hier mogen trouwen, dus dat we elkaar ook overal mogen zoenen."

Applaus

Het incident dreigde uit de hand te lopen toen een koerier van de snackbar, de echtgenote van de eigenaar en omstaanders zich in de discussie mengden. Na opnieuw uitgebreid met elkaar te zoenen, verlieten Olaf en Edwards de plek, volgens de fotograaf onder luid applaus van de klanten op het terras.

Volgens Olaf was het niet zijn bedoeling te provoceren: "We wilden gewoon eens lekker zoenen, na zo'n gezellig etentje waarin bleek hoeveel we wel niet van elkaar zijn gaan houden."

Kiss-in

Als reactie op het ondertussen fel gemediatiseerde voorval organiseert Olaf morgenavond een kiss-in tegenover de snackbar. "Om zo te laten blijken dat wij na de openstelling van het huwelijk overal, maar dan ook overal in Nederland onze affectie voor elkaar mogen laten blijken", aldus de fotograaf.

Het conflict met de eigenaar van de snackbar werd ondertussen wel uitgepraat. "We hebben elkaar de hand geschud en ik heb me verontschuldigd over de toonhoogte van mijn woede, maar niet voor de inhoud van mijn woorden", liet Olaf gisteren weten.

"Na overleg met de politie heb ik, ondanks de oprecht gesloten vrede, besloten de kiss-in te laten doorgaan. Niet gericht tegen de snackbar, maar voor het in het openbaar mogen tonen van liefde en genegenheid. Na de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht, zo'n tien jaar terug, wordt het nu tijd dat het ook op straat en in het openbaar mogelijk is om je geliefde of kortstondige vlam aan te raken, arm in arm of hand in hand te lopen, te kussen en (soms hartstochtelijk) te zoenen. Het moet niet meer uitmaken of je hetero-, bi- dan wel homoseksuele gevoelens hebt."

Dertig seconden

De actie staat open voor iedereen, benadrukt Olaf: "Hetero, bi, homo, transgender, alleenstaand of in driehoeksrelatie, vaders en moeders met kinderen, geliefden, goede vrienden, Einzelgangers. Het maakt niet uit."

Geïnteresseerden verzamelen morgen tussen 20u15 en 20u30 op het Hugo de Grootplein. Olaf en de uitbater van de snackbar zullen elkaar even over halfnegen symbolisch de hand schudden, waarna er gedurende dertig seconden hartstochtelijk gezoend en geknuffeld mag worden. "Wisselen mag", benadrukte Olaf met een knipoog.

Wim Denolf

Lees meer over:

Onze partners