Kirgizische media: "President is afgetreden"

08/04/10 om 10:15 - Bijgewerkt om 10:15

Verschillende media in Kirgizië, waar de oppositie de macht heeft gegrepen na bloedige rellen, melden dat president Koermanbek Bakijev is afgetreden. Maar volgens de oppositie is hij in het zuiden van het land aanhangers aan het verzamelen.

Kirgizische media: "President is afgetreden"

© Epa

De gewelddadige confrontaties tussen politie en betogers in Kirgizië, waarbij zeker 65 doden vielen onder wie de minister van Binnenlandse Zaken, leidden woensdag tot een staatsgreep.

De leiders van de oppositie kondigden de val van de regering aan. De oppositie heeft een nieuwe 'regering van het volk' gevormd, onder leiding van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Rosa Otunbajeva. Ze claimt ook volledige controle te hebben over de strijdkrachten.

Bakijev zou van de hoofdstad Bishkek naar de zuidelijke stad Dzjalal-Abad zijn gevlucht, maar dat is niet officieel bevestigd. "Wij staan erop dat hij aftreedt", zei Otunbajeva.

Donderdagochtend was de situatie in Bishkek rustig, melden internationale media.

Amerikaanse basis

De nieuwe regering heeft al bevestigd dat de Amerikaanse militaire basis in Kirgizië gewoon open blijft. De basis is essentieel voor de buitenlandse missies in Afghanistan.

Elke maand passeren ongeveer 35.000 Amerikaanse soldaten langs de basis in Manas, velen zijn op weg naar Afghanistan of keren terug naar huis.

Corruptie

Bakijev wordt verweten dat hij de corruptie niet aanpakt. De opposanten wrijven hem ook de stijgende energieprijzen aan.

Grotere kaart weergeven

Lees meer over:

Onze partners