Kirgizië herdenkt slachtoffers bloedige rellen

09/04/10 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

In Kirgizië wordt vrijdag een dag van nationale rouw gehouden. Duizenden mensen kwamen samen bij het regeringsplein in de hoofdstad Bishkek om de slachtoffers van de bloedige rellen te herdenken.

Kirgizië herdenkt slachtoffers bloedige rellen

© Epa

Vrijdag vinden ook de eerste begrafenissen plaats. Volgens de laatste cijfers eisten de zware rellen van woensdag minstens 75 doden en meer dan 1.500 gewonden.

Rust

De interim-regering onder leiding van Rosa Otunbajeva zegt de situatie in Bishkek opnieuw in de hand te hebben na incidenten met plunderaars.

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag gingen de ordetroepen en plunderaars in confrontatie met elkaar. In de straten van Bishkek waren verschillende schoten te horen.

De autoriteiten zijn ook begonnen met het opruimen van de in brand gestoken voertuigen in de omgeving van het presidentsgebouw.

Onderhandelen

De protesten in Kirgizië begonnen dinsdag en mondden woensdag uit in een staatsgreep, waarna president Koermanbek Bakijev op de vlucht sloeg naar het zuiden van het land.

Koermanbek herhaalde vrijdag dat hij geen ontslag zal nemen. Hij is wel bereid om te onderhandelen met de interim-regering die door de oppositie op poten werd gezet.

Bakijev verzekerde ook dat hij niet het bevel gegeven heeft om op de manifestanten te beginnen te schieten tijdens de gewelddadige confrontaties van woensdag.

Lees meer over:

Onze partners